ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο λιναρόσπορος δίνει ώθηση στην καλή υγεία και το αδυνάτισμα

22 Δεκεμβρίου 2020, 09:00

images

Ο λιναρόσπορος θεωρείται τρόφιμο με σημαντικές προστατευτικής ιδιότητες και σήμερα αντιμετωπίζεται από τους ειδικούς της διατροφής ως υπερτροφή, με μελέτες να δείχνουν ότι βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου ενώ συμβάλλει και στη διατήρηση υγιούς βάρους.

Συγκεκριμένα, λέγεται ότι μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος παρέχει ικανοποιητική ποσότητα πρωτεϊνών, φυτικών ινών και Ω3 λιπαρών οξέων, καθώς και ορισμένων βιταμινών και μετάλλων. Εξάλλου, είναι πλούσια πηγή άλφα-λιποϊκού οξέος (ALA), ενός Ω3 λιπαρού οξέος φυτικής κατά βάση προέλευσης, το οποίο αποτελεί ένα εκ των δύο πιο σημαντικά λιπαρά οξέα που είναι καλό να λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το ALA στον λιναρόσπορο απέτρεψε την αποθήκευση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς, μείωσε τη φλεγμονή στις αρτηρίες και την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ταυτόχρονα, ο λιναρόσπορος συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου με τα 3 γραμ. φυτικών ινών που περιέχει η μία κουταλιά της σούπας να δίνει το 8%-12% της ημερήσιας συνιστάμενης πρόσληψης. Η περιεκτικότητά του σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, μάλιστα, επιβραδύνει τον ρυθμό πέψης, με αποτέλεσμα την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και τη μείωση της χοληστερόλης. Βοηθά, επίσης, στη δυσκοιλιότητα και σε πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Και βέβαια σε μία μελέτη έδειξε ότι άτομα με υψηλή χοληστερόλη, έχουν τα μέγιστα να ωφεληθούν από την κατανάλωση 30 γραμ. λιναρόσπορου καθημερινά επί 3 μήνες καθώς μειώνει τη συνολική χοληστερόλη κατά 17% και την «κακή» LDL χοληστερόλη κατά σχεδόν 20%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την «καλή» HDL χοληστερόλη αυξήθηκε, σύμφωνα με τα ευρήματα άλλης μελέτης, κατά 12%.

Τέλος, φαίνεται να βοηθά στον έλεγχο του βάρους καθώς άλλη μελέτη έδειξε ότι τα 2,5 γραμ. λιναρόσπορου μειώνουν το αίσθημα της πείνας. 

Σχετικά Άρθρα