ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καφές κάνει τη γεύση των τροφίμων να φαίνεται πιο... γλυκιά

01 Μαΐου 2020, 09:00

images

Ερευνητές δοκίμασαν την αίσθηση γεύσης και οσμής 156 εθελοντών πριν και μετά την κατανάλωση καφέ. Η ευαισθησία τους στη μυρωδιά δεν άλλαξε, αλλά ο καφές αύξησε την αίσθηση της γεύσης τους. Και αυτό ίσχυε είτε έπιναν καφεϊνούχο καφέ είτε χωρίς καφεΐνη, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Foods.

"Όι άνθρωποι μετά την κατανάλωση καφέ, έγιναν πιο ευαίσθητοι στην αίσθηση του γλυκού σε αντίθεση με την αίσθηση του πικρού που αμβλύνθηκε", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Alexander Fjældstad, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας.

"Είναι πιθανώς μερικές από τις πικρές ουσίες του καφέ που δημιουργούν αυτό το αποτέλεσμα", σημείωσε.

Η μελέτη ανοίγει νέες προοπτικές για τις ανθρώπινες αισθήσεις γεύσης και όσφρησης.

O Dr. Fjældstad λέει ότι περαιτέρω μελέτη θα μπορούσε να επηρεάσει αρκετές προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και τη βελτίωση της υγείας.

«Περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να έχει σημασία για το πώς ρυθμίζουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη ζάχαρη και τα γλυκαντικά ως πρόσθετα τροφίμων», δήλωσε. «Η βελτιωμένη γνώση μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της ζάχαρης και των θερμίδων στα τρόφιμα μας, κάτι που θα ήταν επωφελές για ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπέρβαροι ή διαβητικοί ».

Σχετικά Άρθρα