ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καφές εσπρέσο σχετίζεται με αυξημένη χοληστερόλη

17 Μαΐου 2022, 10:00

images

Η κατανάλωση εσπρέσο σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Open Heart. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 21.083 συμμετέχοντες στη Μελέτη Tromsø στη Βόρεια Νορβηγία με μέση ηλικία των συμμετεχόντων τα 56,4 έτη.

Οι αυξήσεις της ολικής χοληστερόλης συνδέθηκαν σημαντικά με την κατανάλωση εσπρέσο, ιδιαίτερα στους άνδρες, αναφέρει η Δρ Åsne Lirhus Svatun και οι συνεργάτες της, του Αρκτικού Πανεπιστημίου της Νορβηγίας στο Tromsø.

Η κατανάλωση καφέ βρασμένου ή φίλτρου συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στον ορό αίματος σε γυναίκες και άνδρες. «Οι γιατροί θα μπορούσαν να έχουν υπόψη τους και να ρωτούν σχετικά με την κατανάλωση καφέ, όταν λαμβάνουν το ιστορικό ασθενών με αυξημένη χοληστερόλη», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Maja-Lisa Løchen, MD, PhD, από το Πανεπιστήμιο της Αρκτικής της Νορβηγίας.

«Η καθοδήγηση των ασθενών να αλλάξουν από τον καφέ καφετιέρας ή άλλους τύπους μη φιλτραρισμένου καφέ σε φιλτραρισμένο ή στιγμιαίο καφέ θα μπορούσε να είναι μέρος μιας παρέμβασης στον τρόπο ζωής για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στον ορό».

Μάλιστα, προηγούμενες μελέτες για τη σχέση μεταξύ χοληστερόλης και εσπρέσο είχαν διαφορετικά αποτελέσματα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Δεδομένου ότι η κατανάλωση καφέ είναι υψηλή παγκοσμίως, ακόμη και οι μικρές επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες. «Ο καφές συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στις Οδηγίες ESC (European Society of Cardiology) του 2021 για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στην κλινική πράξη», γράφουν οι μελετητές. «Η αυξημένη γνώση σχετικά με τη συσχέτιση του καφέ εσπρέσο με τη χοληστερόλη του ορού θα βελτιώσει τις συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση καφέ».

"Δεν νομίζω ότι τα ευρήματα σε αυτή την εργασία είναι αρκετά ώστε να αλλάξουν οποιαδήποτε συμβουλή σχετικά με τον καφέ", δήλωσε ο David Kao, MD, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Anschutz Medical Campus στο Ντένβερ, σχολιάζοντας τα ευρήματα. "Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι εάν επακόλουθα γεγονότα όπως το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό αυξήθηκαν ή μειώθηκαν. Αυτή η ανάλυση δεν σχεδιάστηκε για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα", δήλωσε.

«Αν κάποιος πρέπει να επιλέξει μεταξύ αυτής της μελέτης, η οποία θα τον συμβουλεύει να πίνει λιγότερο καφέ για να διατηρήσει χαμηλή χοληστερόλη, και των άλλων, που υποδηλώνουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλαπλών ειδών καρδιαγγειακής νόσου, μάλλον θα  επιλέξει το δεύτερο», κατέληξε ο Kao.


Σχετικά Άρθρα