ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο διαβήτης ρυθμίζεται με φάρμακα, κατάλληλη διατροφή και άσκηση

15 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Είναι μύθος ότι οι διαβητικοί δεν πρέπει να τρώνε καθόλου υδατάνθρακες καθώς αυτό το συμβούλευαν οι γιατροί πριν υπάρξουν θεραπείες με ινσουλίνη. Αυτό που είναι αληθές είναι ότι πρέπει να κάνουν σωστό και λελογισμένο συνδυασμό τροφών και να ασκούνται.

Οι υδατάνθρακες υπάρχουν στις αμυλούχες τροφές, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις πατάτες, αλλά και στα φρούτα, στα λαχανικά, στο γάλα, στη ζάχαρη. Ο ασθενής μπορεί να υπολογίζει ακριβώς τη δόση της υπερταχείας ινσουλίνης, να καλύπτει τα γεύματά του και να μειώνει τα επίπεδα υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας που εμφανίζονται όταν δεν υπολογίζονται σωστά οι υδατάνθρακες.

Να πούμε ότι η υπεργλυκαιμία εμφανίζεται όταν καταναλώνονται περισσότεροι υδατάνθρακες, οι οποίοι δεν καλύπτονται με την ινσουλίνη που λαμβάνει ο ασθενής. Αλλά αυτό διορθώνεται με ισορροπημένη διατροφή που μεταξύ άλλων περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες.

Το άτομο με διαβήτη είναι χρήσιμο να επιλέγει τους σύνθετους υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και μη επεξεργασμένοι, όπως μαύρο ψωμί ή πολύσπορο, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και ρύζι μη αποφλοιωμένο. Επίσης είναι καλό να τρώει τα ζυμαρικά al dente και όχι λιωμένα από το βράσιμο ενώ και στα φρούτα πρέπει να κάνει σωστή επιλογή σε είδος και ποσότητα και να προτιμά αυτά που δεν έχουν ωριμάσει πολύ.

Όπως και να έχει, ο ειδικός γιατρός δίνει σαφείς οδηγίες για την ρύθμιση του διαβήτη με φάρμακα και σωστή διατροφή ώστε το άτομο με διαβήτη τύπου 1 ή 2 να έχει μια φυσιολογική ζωή χωρίς να στερείται επί της ουσίας καμία γεύση και καμία χαρά. Σχετικά με το λίπος, οι ειδικοί συστήνουν την χρήση ελαιόλαδου και συχνά μέσα στην εβδομάδα γεύματα με ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως είναι το σκουμπρί και η σαρδέλα. Ενώ πολύ σημαντικός θεωρείται ο ρόλος της άσκησης που μπορεί να βοηθήσει σε πολλά επίπεδα το άτομο με διαβήτη.


Σχετικά Άρθρα