ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νερό με χυμό λεμόνι ή μοσχολέμονο: Υπάρχουν οφέλη;

07 Μαΐου 2022, 08:00

images

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού, ειδικά με την προσθήκη λεμονιού ή λάιμ (μοσχολέμονο), μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, όπως βοήθεια στη διαχείριση του βάρους, πιο υγιές δέρμα και πρόληψη των λίθων στους νεφρούς... Ή τουλάχιστον έτσι διατείνεται μερίδα ειδικών διατροφής.

Αυτό το μικρό εσπεριδοειδές με καταγωγή από την Ασία έχει πολλά διατροφικά οφέλη. Ειδικότερα, το νερό με λάιμ μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:

1. Προωθεί τη μεγαλύτερη κατανάλωση νερού.

2. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Μια μετα-ανάλυση μελετών του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Medicine έδειξε πιθανή σχέση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης εσπεριδοειδών και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου του οισοφάγου. Οι ερευνητές απέδειξαν επίσης ότι οι άνθρωποι με την υψηλότερη κατανάλωση εσπεριδοειδών, σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη, παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα κατά 9%.

3. Θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη συνολική υγεία του δέρματος.

Τα λάιμ όπως και το λεμόνι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C που χρειάζεται το σώμα για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στην υποστήριξη της συνολικής υγείας του δέρματος.

4. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Τα εσπεριδοειδή, όπως το λάιμ, περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους, απαιτείται, όμως, περαιτέρω έρευνα.

5. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει, όταν ένα άτομο το καταναλώνει τακτικά, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος και της γρίπης, αν και υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία που το υποστηρίζουν.

6. Μπορεί να συμβάλλει σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με τα CDC, το να ακολουθούμε μία υγιεινή διατροφή που περιέχει φρέσκα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών όπως το λάιμ, είναι σημαντικό για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των επιπλοκών τους.

7. Θα μπορούσε να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Με το 22% της ημερήσιας συνιστώμενης τιμής για βιταμίνη C να συνίσταται σε ένα λάιμ, καθώς η βιταμίνη αυτή έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Υπάρχουν επίσης βιοενεργά συστατικά στα εσπεριδοειδή που πιθανώς συμβάλλουν στον έλεγχο της φλεγμονής, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology.

8. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της λιθίασης των νεφρών.

Αρκετές ερευνητικές μελέτες σε ένα έγγραφο επιστημονικής ανασκόπησης του 2015 έχουν δείξει την ικανότητα των εσπεριδοειδών να διασπούν ή να αποτρέπουν το σχηματισμό ορισμένων τύπων πέτρας στους νεφρούς.

Το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού των Η.Π.Α. αναφέρει ότι ένας παράγοντας κινδύνου για το σχηματισμό πέτρας στους νεφρούς είναι η ανεπαρκής κατανάλωση νερού. Το νερό με λάιμ θα μπορούσε να βοηθήσει ένα άτομο να ικανοποιήσει τις καθημερινές ανάγκες του για υγρά.



Σχετικά Άρθρα