ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νεαρές γυναίκες στο TikTok επαναστατούν κατά των ''almond mums''

01 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Μερικές νεαρές γυναίκες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο μιλούν για το φαγητό και την εικόνα του σώματός τους, αφού είδαν τη συζήτηση γύρω από τις λεγόμενες ''almond mums'' στο TikTok. Ο όρος «almond mum» άρχισε να γίνεται δημοφιλής στο TikTok τον περασμένο μήνα, αφού ένα κλιπ του 2014 με τη Yolanda Hadid, έγινε viral. Σε αυτό, παρουσιάζεται να λέει στην τότε έφηβη κόρη της, Gigi Hadid «να φάει δύο αμύγδαλα και να τα μασήσει πολύ καλά». Η σύσταση έγινε ως απάντηση στην Gigi, όταν αυτή είπε ότι ένιωθε «πραγματικά αδύναμη» από τη δίαιτα...

Πολλοί στο TikTok έχουν χρησιμοποιήσει το κλιπ για να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες με τις μητέρες τους και την κουλτούρα της διατροφής, με την ελπίδα να σπάσουν τον κύκλο των ανθυγιεινών προτύπων ομορφιάς για την επόμενη γενιά.

«Το να παρατηρώ την προσήλωσή της στο αδύνατο σώμα της με έκανε να νιώσω ότι θα έπρεπε να είμαι πιο προσεκτική με το δικό μου σώμα», είπε η δημιουργός του TikTok Carly Koemptgen, αναφερόμενη στη μητέρα της.

Ορισμένοι ειδικοί που μίλησαν με το NBC News, παρομοίασαν τις ''almond mums'' με όσες έχουν ορθορεξία ή εμμονή με τη σωστή ή «υγιεινή» διατροφή, σύμφωνα με τον ιστότοπο National Eating Disorders.

Η έρευνα δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς μιλούν για το σώμα τους μπροστά στα παιδιά τους, έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι βλέπουν το σώμα τους. Μια μελέτη του 2015 από το Common Sense Media, ανέφερε ότι τα παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών «που πιστεύουν ότι οι μαμάδες τους δεν είναι ικανοποιημένες με το σώμα τους, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται δυσαρεστημένα με το σώμα τους».

Ορισμένοι κοινωνιολόγοι σημείωσαν ότι η επιθυμία για το ''τέλειο σώμα'', έχει τις ρίζες της στην ιστορική σύνδεση της κουλτούρας της διατροφής με το ρατσισμό.

«Τα τελευταία 40 χρόνια έρευνας για τις διατροφικές διαταραχές αφορούν πρωτίστως λευκές νεαρές γυναίκες με διαταραχή διατροφής», δήλωσε η Natalie Ingraham, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο California State University East Bay.

Η Carla A. Pfeffer, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη σχολή Κοινωνικής Εργασίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είπε ότι ορισμένες από τις επικρίσεις για τις «almond mums» έχουν τις ρίζες τους στο μισογυνισμό και σε μια κουλτούρα που μεταθέτει το βάρος της φροντίδας των παιδιών σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες. Αποκάλεσε τις «almond mums»τον αποδιοπομπαίο τράγο της κουλτούρας της διατροφής, αλλά όχι την αιτία.

Πολλοί δημιουργοί που μιλούν ανοιχτά, ελπίζουν ότι η επόμενη γενιά θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που μιλούν για την υγεία. Κάνουν μικρές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τις συζητήσεις που αφορούν τη φυσική κατάσταση και το φαγητό.

«Σίγουρα αισθάνομαι ότι οι φίλοι μου είναι πιο προσεκτικοί στο να μην εστιάζουν στο φαγητό και να αποδέχονται περισσότερο τον εαυτό τους», δήλωσε η Koemptgen.


Σχετικά Άρθρα