ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα ευρήματα συνδέουν τον πόνο με τη διατροφή

14 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ διατροφής και πόνου, καθώς τα άτομα με χρόνιο πόνο συχνά έχουν θέμα με το βάρος τους. Ερευνητές στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης Del Monte ενδέχεται να έχουν βρει μια εξήγηση η οποία υποδηλώνει ότι τα κυκλώματα στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνα για τα κίνητρα και την ευχαρίστηση, επηρεάζονται όταν κάποιος αισθάνεται πόνο. 

«Αυτά τα ευρήματα μπορεί να αποκαλύψουν νέους φυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν τον χρόνιο πόνο με μια αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά κάποιου», δήλωσε ο Paul Geha, MD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE. «Και αυτή η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη παχυσαρκίας».

Το να βρίσκουμε ευχαρίστηση στο φαγητό προέρχεται από το πώς ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται σε αυτό που τρώμε. Σε αυτή τη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν την ανταπόκριση του εγκεφάλου στη ζάχαρη και το λίπος. Χρησιμοποιώντας ένα επιδόρπιο ζελατίνης και πουτίγκα, οι ερευνητές άλλαξαν τη ζάχαρη, το λίπος και την υφή των τροφίμων. Διαπίστωσαν ότι κανένας από τους ασθενείς δεν βίωσε αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά με τη ζάχαρη, αλλά το έκαναν με το λίπος. Όσοι είχαν οξύ πόνο στη μέση που αργότερα ανέρρωσαν, ήταν πιο πιθανό να χάσουν την ευχαρίστηση από την κατανάλωση της πουτίγκας και να εμφανίσουν διαταραγμένα σημάδια κορεσμού, ενώ όσοι είχαν οξύ πόνο στη μέση ο οποίος επέμενε, δεν είχαν αρχικά την ίδια αλλαγή στη διατροφική τους συμπεριφορά. Ωστόσο, οι ασθενείς με χρόνιο πόνο στη μέση ανέφεραν ότι τροφές πλούσιες σε λιπαρά και υδατάνθρακες, όπως το παγωτό και τα μπισκότα, τούς δημιούργησαν τελικά προβλήματα, ιδίως με το αίσθημα του κορεσμού.

«Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι αυτή η αλλαγή στην προτίμηση των τροφίμων δεν άλλαξε τη θερμιδική τους πρόσληψη», είπε ο Geha, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής συγγραφέας μιας προηγούμενης μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PAIN και στην οποία βασίζεται η πρόσφατη έρευνα. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η παχυσαρκία σε ασθενείς με χρόνιο πόνο μπορεί να μην προκαλείται από έλλειψη κίνησης, αλλά ίσως αλλάζουν τον τρόπο διατροφής τους».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δομή του επικλινούς πυρήνα του εγκεφάλου- μιας μικρής περιοχής του εγκεφάλου που είναι κυρίως γνωστή για τον ρόλο της στη λήψη αποφάσεων- ήταν φυσιολογική σε ασθενείς που αρχικά παρουσίασαν αλλαγές στη διατροφική τους συμπεριφορά, αλλά των οποίων ο πόνος δεν έγινε χρόνιος. Ωστόσο, οι ασθενείς των οποίων η διατροφική συμπεριφορά ήταν φυσιολογική, αλλά ο πόνος τους έγινε χρόνιος είχαν μικρότερο επικλινή πυρήνα. 

Τέλος, είναι ενδιαφέρον ότι ο επικλινής πυρήνας προέβλεψε βαθμολογίες ευχαρίστησης μόνο σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στην πλάτη και σε ασθενείς στους οποίους ο πόνος ήταν μακροχρόνιος, μετά από οξεία περίοδο οσφυαλγίας, υποδηλώνοντας ότι αυτή η περιοχή γίνεται κρίσιμη στη συμπεριφορά των ασθενών με χρόνιο πόνο.


Σχετικά Άρθρα