ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα έρευνα μας ωθεί προς την "ψαροφαγία"

20 Ιουλίου 2020, 09:00

images

Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα, ακριβά και δυσεύρετα. Τα ψάρια που θα βάλουμε στο τραπέζι μας μπορεί να είναι και μικρά αφρόψαρα, ταπεινά και φθηνά ψαράκια για όλες τις οικογένειες... Άλλωστε για παράδειγμα, η σαρδέλα είναι στα τρία πιο πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα που κάνουν καλά στα αγγεία μας! Αρκεί να τα βάζουμε κάθε εβδομάδα στο σπίτι μας και να μάθουμε στα παιδιά να τα τρώνε από μικρά...

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια απέδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα προφυλάσσει τον εγκέφαλο από τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η μελέτη των Αμερικανών διατροφολόγων είχε ως επίκεντρο τη φθορά που προκαλούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στην εγκεφαλική υγεία και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του Neurology.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές μετά από τις απαντήσεις 1.300 γυναικών, κατά μέσο όρο 70 ετών, τις οποίες παρακολούθησαν επί 3 έτη και ερευνούσαν την διατροφή τους, την σωματική τους δραστηριότητα και το ιατρικό ιστορικό τους. Σημειώνεται ότι κατά την αρχή της μελέτης καμία από τις συμμετέχουσες δεν έπασχε από άνοια, ενώ οι διευθύνσεις των κατοικιών τους χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστεί η μέση έκθεση τους σε ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τα επίπεδα των Ω3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους σύμφωνα με τις αιματολογικές τους εξετάσεις, ενώ εγκεφαλογραφήματα έδειξαν την υγεία διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων της λευκής ουσίας -το δίκτυο των νευρικών ινών που ευθύνεται για τη σύνδεση μεταξύ των νευρών και την επικοινωνία ανάμεσα στις διαφορετικές εγκεφαλικές περιοχές- και του ιππόκαμπου που συνδέεται με τη μνήμη.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι στις περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι γυναίκες με τη χαμηλότερη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων παρουσίασαν μεγαλύτερη συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Ka He, υπεύθυνη για τα αποτελέσματα είναι η αντιφλεγμονώδης ιδιότητα των μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια Ω3 λιπαρών οξέων. Ωστόσο δεν πρόκειται για μια απόδειξη αιτιώδους σχέσης κατανάλωσης ψαριού και προστασίας του εγκεφάλου, παρά για μια μελέτη παρατήρησης.

Πάντως, η Katrina Hartog, διαιτολόγος και υπεύθυνη για την κλινική διατροφή στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, χωρίς να παραλείψει την αναφορά στις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για κατανάλωση ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά οξέα δύο φορές την εβδομάδα, δήλωσε αντίθετη με την παραπάνω μελέτη καθώς πιστεύει ότι έγινε ελλιπής αναφορά στην ποιότητα των δειγμάτων αίματος, τα είδη τροφίμων – πηγών των Ω3 και, κυρίως, στη συχνότητα πρόσληψης συμπληρωμάτων ιχθυελαίων, μέρος της διατροφής πολλών συμμετεχουσών.

Ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλα και σολομός θεωρούνται τα ψάρια με μεγαλύτερη συγκέντρωση Ω3 λιπαρών οξέων.

Σχετικά Άρθρα