ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα διατροφικά δεδομένα για την αξία των φυτικών ινών

29 Οκτωβρίου 2023, 08:00

images

Οι επαγγελματίες υγείας έχουν αναδείξει εδώ και καιρό τα οφέλη των αδιάλυτων φυτικών ινών για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και τη γενική υγεία. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, αναφέρει ακόμη περισσότερους λόγους για τους οποίους πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στις φυτικές ίνες στη διατροφή μας. Σε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε φυτική πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών περιέχει μοναδικές βιοδραστικές ουσίες - ενώσεις που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2 -, προσφέροντας οφέλη στην υγεία.

"Οι άνθρωποι κατανοούν την ανάγκη για (πρόσληψη) φυτικών ινών και το πώς αυτές σχετίζονται με την υγεία του εντέρου – ένα τομέα ευεξίας που γίνεται όλο και πιο σημαντικός καθώς η επιστημονική έρευνα συνεχίζει να αποκαλύπτει τον αντίκτυπό της στη συνολική υγεία και ευεξία", δήλωσε η Joanne Slavin, συν-συγγραφέας της εργασίας και καθηγήτρια στο Κολέγιο Επιστημών Τροφίμων, Γεωργικών και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. 

«Οι φυτικές ίνες είναι ο δείκτης υγείας που περιλαμβάνεται στις διατροφικές μας οδηγίες και βρίσκεται στις ετικέτες των προϊόντων, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα άλλα πολύτιμα συστατικά των φυτικών πηγών που περιέχουν φυτικές ίνες -οι βιοδραστικές ουσίες- αναγνωρίζονται επίσης για την παροχή πολύτιμων οφελών για την ανθρώπινη υγεία».

Η μελέτη συγκέντρωσε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία σχετικά με τα οφέλη για την υγεία των βιοενεργών σε φυτικές πηγές αδιάλυτων διαιτητικών ινών.

Τα συμπεράσματα ήταν τα εξής:

Μια ποικιλία φυτικών τροφών, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων, των ξηρών καρπών, των σπόρων και των δημητριακών ολικής αλέσεως, περιέχουν αδιάλυτες διαιτητικές ίνες και κάθε πηγή περιέχει μοναδικά βιοδραστικά που υποστηρίζουν την υγεία με διαφορετικούς τρόπους.

Ωφέλιμα βιοενεργά όπως η κερκετίνη, η ρεσβερατρόλη, οι κατεχίνες, οι ανθοκυανίνες, η λουτεΐνη, το λυκοπένιο και η βήτα-καροτίνη, βρέθηκαν σε μια ποικιλία φυτικών τροφών που περιέχουν επίσης αδιάλυτες διαιτητικές ίνες.

Φυτικές πηγές με βιοδραστικές ουσίες και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εμπλουτισμό των επεξεργασμένων τροφίμων, ώστε να αυξηθεί η θρεπτική τους αξία.

«Η πρότασή μας να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να δυσκολεύονται να κάνουν», δήλωσε ο Jan-Willem Van Klinken, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Εάν μπορούμε να προσφέρουμε ευρέως προσβάσιμα προϊόντα εμπλουτισμένα με ίνες που έχουν αναπτυχθεί για να ενισχύουν αντί να αναιρούν το βιοενεργό περιεχόμενο, μπορούμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές αυξημένη θρεπτική αξία».

Σχετικά Άρθρα