ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορούν τα άτομα με διαβήτη να τρώνε δημητριακά;

19 Φεβρουαρίου 2022, 08:00

images

Για τα άτομα με διαβήτη, ο στόχος θα πρέπει να είναι να καταναλώνουν μια ισορροπημένη διατροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, ενώ τα γλυκά επιτρέπονται μόνο περιστασιακά. Τα περισσότερα δημητριακά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τη γλυκόζη στο αίμα. Επομένως, αν και οι διαβητικοί μπορούν να απολαμβάνουν ορισμένα δημητριακά περιστασιακά, μπορεί να θέλουν να εξετάσουν επιλογές χαμηλών υδατανθράκων που ενδέχεται να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη.

Ένα άρθρο διεθνούς επιστημονικής συναίνεσης του 2015 σημειώνει ότι τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη βελτιώνοντας το γλυκαιμικό έλεγχο. Επιπλέον, ερευνητές το 2019 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υψηλή κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και ποτών μπορεί να συμβάλλει στο διαβήτη τύπου 2.

Τα άτομα με διαβήτη που επιθυμούν να συνεχίσουν να τρώνε δημητριακά μπορούν να εξετάσουν τις ακόλουθες στρατηγικές:

Περιορισμός μεγέθους μερίδων: Τα προτεινόμενα μεγέθη μερίδων τείνουν να είναι μικρότερα από αυτά που τρώει ο μέσος άνθρωπος, επομένως μπορεί να είναι χρήσιμο να μειώσετε τις μερίδες σας.

Λάβετε υπόψη άλλες πηγές υδατανθράκων: Ένα άτομο με διαβήτη πρέπει να λαμβάνει υπόψη τυχόν επιπρόσθετα συστατικά, όπως γάλα, γιαούρτι ή φρούτα.

Ανάγνωση διατροφικών ετικετών: Η ανάγνωση των διατροφικών ετικετών μπορεί να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν δημητριακά που είναι χαμηλά σε σάκχαρα και έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως ή πίτουρο.

Ισορροπημένη διατροφή: Ένα άτομο που θέλει να απολαμβάνει τακτικά δημητριακά, για παράδειγμα στο πρωινό του, μπορεί να χρειαστεί να εξετάσει τη μείωση της κατανάλωσης σνακ με ζάχαρη και άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες καθ' όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να μειώσει και να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του.

Προσοχή στο περιεχόμενο θερμίδων: Ακόμα κι αν ένα δημητριακό είναι σχετικά χαμηλό σε υδατάνθρακες, μπορεί να είναι υψηλό σε θερμίδες . Αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.


Σχετικά Άρθρα