ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί το τσάι να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων;

20 September 2022, 10:00

images

Αυξανόμενα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση πολλών φλιτζανιών τσάι την ημέρα, έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη και της συνολικής θνησιμότητας. Η νεότερη έρευνα για το θέμα, μια ανασκόπηση 19 μελετών, θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων φλιτζανιών μαύρου, πράσινου ή τσαγιού Oolong την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 17% σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Στη μελέτη, που διεξήχθη από μια ερευνητική ομάδα από την Κίνα, συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ενήλικες σε οκτώ χώρες. Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει μικρότερο όφελος που σχετίζεται με την κατανάλωση λιγότερων φλιτζανιών τσαγιού. Μόνο ένα με τρία φλιτζάνια την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 μόνο κατά 4%, έδειξαν τα αποτελέσματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, μειώθηκε κατά 1% για κάθε επιπλέον φλιτζάνι την ημέρα.

«Τα αποτελέσματά μας είναι συναρπαστικά γιατί υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάτι τόσο απλό όσο να πίνουν τέσσερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα για να μειώσουν δυνητικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», δήλωσε η Xiaying Li, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γουχάν, σε δήλωσή της.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών μαύρο τσάι την ημέρα μείωσε το συνολικό κίνδυνο θανάτου από 9% έως 13% μεταξύ των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια περίοδο 14 ετών, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου τσάι. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης, μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πολλαπλών φλιτζανιών τσαγιού και του χαμηλότερου κινδύνου στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.

«Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας θα είναι πολύ καθησυχαστικά για τους ανθρώπους που πίνουν ήδη τσάι», δήλωσε η Δρ Maki Inoue-Choi, επιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου που ηγήθηκε αυτής της έρευνας.

Η Inoue-Choi είπε ότι, ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων στη μελέτη της που έπιναν περισσότερα από 10 φλιτζάνια την ημέρα,  «δεν είδαμε καμία αρνητική επίδραση στον κίνδυνο θνησιμότητας».

Προς το παρόν, επεσήμανε, οι επιστήμονες δεν προσφέρουν γενικές συστάσεις σχετικά με την ιδανική ποσότητα τσαγιού για κατανάλωση. «Δεν θα συνιστούσαμε στους ανθρώπους να αλλάξουν την κατανάλωση τσαγιού αποκλειστικά με βάση αυτή τη μελέτη», κατέληξε η Inoue-Choi.




Σχετικά Άρθρα