ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί το μέλι να συμβάλει στην αντιμετώπιση των εποχικών αλλεργιών;

31 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Οι εποχικές αλλεργίες εμφανίζονται συχνότερα κατά τους φθινοπωρινούς ή ανοιξιάτικους μήνες ως αποτέλεσμα της άνθησης των φυτών και της απελευθέρωσης γύρης ενώ για αρκετούς το μαρτύριο δεν σταματάει και το καλοκαίρι. Υπάρχει μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία το μέλι μπορεί να θεραπεύσει τις εποχιακές αλλεργίες, επειδή περιέχει γύρη από μέλισσες, η οποία θα αύξανε την έκθεση στο αλλεργιογόνο και θα μείωνε την ευαισθησία σε αυτό με την πάροδο του χρόνου.

Δυστυχώς, δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα αναφορικά με τη σχέση μεταξύ μελιού και εποχιακών αλλεργιών. Δύο μικρές μελέτες, που έγιναν και οι 2 πριν από 10 χρόνια, καταλήγουν σε αντικρουόμενα στοιχεία. Η πρώτη μελέτη, που διεξήχθη το 2002, συνέκρινε τα συμπτώματα αλλεργίας μεταξύ 3 ομάδων. Μια ομάδα κατανάλωνε τοπικό ακατέργαστο μέλι, μια άλλη ομάδα κατανάλωνε μέλι εμπορίου και η τελευταία ομάδα είχε ένα εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν διαφορές στα συμπτώματα αλλεργίας μεταξύ των ομάδων.

Η άλλη μελέτη, που διεξήχθη το 2013, συνέκρινε τις επιδράσεις του ακατέργαστου μελιού με αυτές του εικονικού φαρμάκου στις εποχιακές αλλεργίες. Μετά από 8 εβδομάδες, η ομάδα που είχε μέλι παρουσίασε βελτίωση στα συμπτώματα αλλεργίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και οι 2 ομάδες έλαβαν επίσης θεραπεία με αντιισταμινικό φάρμακο. Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί εάν ήταν το μέλι ή το φάρμακο που προκάλεσε τη βελτίωση των συμπτωμάτων αλλεργίας.

Για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε εάν υπάρχει πράγματι μια σχέση μεταξύ του μελιού και της θεραπείας των συμπτωμάτων αλλεργίας, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Βέβαια, ενώ το μέλι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία εποχιακών αλλεργιών, προσφέρει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Υπάρχει περιορισμένη έρευνα για τα οφέλη του μελιού, αλλά υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει.

Γνωστά οφέλη του μελιού:

Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία καρδιακών παθήσεων και γαστρεντερικών διαταραχών.

Έχει αντικαταθλιπτικά, αντισπασμωδικά οφέλη και συμβάλλει στη μείωση του στρες.

Συνδέεται με τη βελτίωση των συμπτωμάτων βήχα και κρυολογήματος.





Σχετικά Άρθρα