ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί το δεντρολίβανο να αντιμετωπίσει την τριχόπτωση;

31 Ιουλίου 2023, 10:00

images

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε φυσικές εναλλακτικές λύσεις για να ενισχύσουν την καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς τους, ένα συστατικό διαδίδεται όλο και περισσότερο στον κόσμο της τριχοφυΐας: το δεντρολίβανο. Αυτό το αρωματικό βότανο είναι γνωστό για το ρόλο του στη μαγειρική, αλλά η σύνδεσή του με την τριχοφυΐα δεν είναι πολύ γνωστή. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης.

Πρόσφατα, το νερό δεντρολίβανου, ένα απλό παρασκεύασμα βοτάνων, έχει γίνει viral για τα πιθανά οφέλη του στην ανάπτυξη των μαλλιών. Η αυξανόμενη δημοτικότητά του οφείλεται στο ότι είναι ένα απλή, οικονομική θεραπεία, που μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας στο σπίτι για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Το hashtag #rosemarywater έχει συγκεντρώσει 695 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, με αμέτρητα βίντεο που παρουσιάζουν επιτυχημένα αποτελέσματα. Αυτοί οι χρήστες αναφέρουν πύκνωση των μαλλιών, εκ νέου ανάπτυξη της τριχοφυΐας, ακόμη και βελτιώσεις στον έλεγχο της πιτυρίδας.

Ωστόσο, είναι σύμφωνη η επιστήμη με όλους αυτούς τους ισχυρισμούς της διαφημιστικής εκστρατείας του νερού με δεντρολίβανο;

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται σε 2 μορφές για οφέλη για την ανάπτυξη των μαλλιών: έλαιο δεντρολίβανου και νερό δεντρολίβανου. Αν και υπάρχει περιορισμένη έρευνα για το νερό δεντρολίβανου και τη σύνδεσή του με την ανάπτυξη των μαλλιών, οι μελέτες για το έλαιο δεντρολίβανου οδηγούν σε ορισμένα θετικά αποτελέσματα. Δύο μελέτες, συγκεκριμένα, δείχνουν ότι το δεντρολίβανο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Μια μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, μετά από 6 μήνες, το έλαιο δεντρολίβανου ήταν εξίσου αποτελεσματικό για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας με τη μινοξιδίλη, μια κοινή θεραπεία ανάπτυξης μαλλιών.

Σε μια άλλη μελέτη, αυτή τη φορά με ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα δεντρολίβανου μπορεί να μπλοκάρει μια ορμόνη που είναι γνωστό ότι προκαλεί τριχόπτωση - τη διυδροτεστοστερόνη (DHT). Τα αποτελέσματα έδειξαν πολλά υποσχόμενα σημάδια ότι το δεντρολίβανο μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αν και αυτά τα ευρήματα είναι αισιόδοξα, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί ο ρόλος του δεντρολίβανου στην ανάπτυξη των μαλλιών, ειδικά εκείνες που εστιάζουν στο νερό δεντρολίβανου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεδομένου ότι η τριχόπτωση προκαλείται από διάφορες αιτίες, το νερό δεντρολίβανου μπορεί να μην λειτουργεί αποτελεσματικά για όλους.



Σχετικά Άρθρα