ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί ο χυμός δαμάσκηνου να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα;

15 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο χυμός δαμάσκηνου βοηθά στη διαχείριση της δυσκοιλιότητας και ορισμένα αποτελέσματα ερευνών έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Μία ανασκόπηση του 2014 αναφέρει μάλιστα ότι ο χυμός δαμάσκηνου μπορεί να είναι χρήσιμος για τη δυσκοιλιότητα, ειδικά σε μικρά παιδιά. Ενώ σε άλλη μελέτη του 2022, 84 άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα έλαβαν 54 γραμμάρια, είτε χυμού δαμάσκηνου , είτε εικονικού φαρμάκου κάθε μέρα και μετά από 8 εβδομάδες, εκείνοι που πήραν το χυμό δαμάσκηνου είχαν πιο μαλακά κόπρανα και μεγαλύτερη κινητικότητα του εντέρου από την άλλη ομάδα. Ταυτόχρονα δεν ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες χαλαρών, υδαρών κοπράνων, διάρροιας ή μετεωρισμού.

Οι ερευνητές πίστευαν ότι η επιτυχία του χυμού δαμάσκηνου ως θεραπεία οφειλόταν κυρίως στην περιεκτικότητα του χυμού σε σορβιτόλη, πηκτίνη και πολυφαινόλες.

Ειδικότερα, τα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και περιέχουν:

⦁ημικυτταρίνη (3 g ανά 100g)

⦁κυτταρίνη (0,9 g ανά 100 g)

⦁πηκτίνη (2,1 g ανά 100 g)

Εκτός από την ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα που προσφέρει, η τακτική κατανάλωση δαμάσκηνων και χυμού δαμάσκηνων μπορεί να ωφελήσει την υγεία ενός ατόμου με τους ακόλουθους τρόπους, σύμφωνα με μια παλαιότερη ανασκόπηση:

⦁αύξηση του αισθήματος κορεσμού για τη μείωση της συνολικής πρόσληψης τροφής

⦁έλεγχος της παχυσαρκίας

⦁μείωση του κινδύνου διαβήτη

⦁προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις

⦁μείωση της βακτηριακής ανάπτυξης στο ουροποιητικό σύστημα

⦁διατήρηση της αντοχής των οστών.

Το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να ζυμώσει γρήγορα ορισμένους τύπους ινών, όπως η πηκτίνη, και αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως πρεβιοτικό. Η κυτταρίνη δεν ζυμώνει αλλά αυξάνει τα επίπεδα νερού στα κόπρανα αυξάνοντας την κίνηση στο έντερο.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2013, ο χυμός δαμάσκηνου περιέχει επίσης 6.1 γραμμάρια (g) σορβιτόλης ανά 100 g. Η σορβιτόλη - μια αλκοόλη σακχάρου που υπάρχει στο χυμό δαμάσκηνου - ζυμώνει επίσης στο έντερο και αντλεί νερό στο παχύ έντερο.

Από κοινού, αυτά τα συστατικά μπορεί να έχουν καθαρτικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών και βελτιώνοντας τη λειτουργία του εντέρου.



Σχετικά Άρθρα