ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί να γίνει επικίνδυνη μία δίαιτα χαμηλών θερμίδων;

15 Μαΐου 2023, 09:00

images

Μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων έχει σχεδιαστεί για γρήγορη απώλεια βάρους. Ο στόχος είναι να τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε κάθε μέρα. Ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να είναι χρήσιμος εάν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους ή η διαχείριση κάποιας ιατρικής κατάστασης. Ωστόσο, αυτή η δίαιτα δεν είναι φτιαγμένη για όλους και πολλοί μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, προσπαθώντας να κρατήσουν το βάρος μακροπρόθεσμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων και μιας δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων.

Η δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων είναι ένα κλινικά εποπτευόμενο πρόγραμμα διατροφής κατά το οποίο προσλαμβάνετε 500–800 θερμίδες ημερησίως . Μερικές φορές εξετάζονται δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων για άτομα με σοβαρή παχυσαρκία που αντιμετωπίζουν διαβήτη ή για όσους προετοιμάζονται για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις ή προετοιμάζονται για θεραπείες γονιμότητας.

Αν και αυτή η δίαιτα δεν είναι συνήθως η πρώτη επιλογή για τη διαχείριση της παχυσαρκίας, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική βραχυπρόθεσμα, όταν ενδείκνυται και υπόκειται σε ιατρική επίβλεψη. Ωστόσο, μην ακολουθείτε μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων χωρίς ιατρική επίβλεψη, καθώς αυτές οι δίαιτες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες μεταβολικές αλλαγές/διαταραχές.

Μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει την κατανάλωση μεταξύ 1000-1700 θερμίδων την ημέρα, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας. Αυτή η δίαιτα χρησιμοποιείται κυρίως για σταθερή απώλεια βάρους και δεν γίνεται (συνήθως) υπό ιατρική επίβλεψη.

Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία συνδέονται συνήθως με το να είστε πολύ δραστήριοι χωρίς να καταναλώνετε αρκετές θερμίδες. Για να το αποφύγετε αυτό, ακούστε το σώμα σας και τρώτε όταν αισθάνεστε ζαλάδα, ναυτία, αδυναμία ή εξάντληση. Κάποιοι πόνοι εξαιτίας της πείνας και αλλαγές ενέργειας, μπορεί να είναι τυπικές παρενέργειες της κατανάλωσης ελάχιστων θερμίδων. Ωστόσο, δεν θέλετε να αρρωστήσετε, οπότε τρώτε ένα υγιεινό σνακ όταν έχετε αμφιβολίες.

Εάν ακολουθούνται προσεκτικά και, ιδανικά, με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία, οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων θεωρούνται ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Επαγγελματίες, όπως ένας γιατρός, διατροφολόγος ή διαιτολόγος μπορούν να σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι επιτυγχάνετε τη σωστή ισορροπία διατροφής και θερμίδων για να είστε υγιείς και ασφαλείς.

Τέλος, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι ο περιορισμός των θερμίδων δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όσους είχαν ή θα μπορούσαν να έχουν μια διατροφική διαταραχή. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κάποια διατροφική διαταραχή, ζητήστε ιατρική φροντίδα και μην κάνετε σοβαρές διατροφικές αλλαγές χωρίς τη συμβουλή ενός επαγγελματία.



Σχετικά Άρθρα