ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί και η vegan διατροφή να συνοδεύεται από αυξημένη χοληστερόλη;

02 Οκτωβρίου 2023, 07:00

images

Μία vegan διατροφή δεν περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιέχει διατροφική χοληστερόλη. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, επομένως οι vegans ενδέχεται επίσης να έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Μία vegan διατροφή προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου. Επιπλέον, οι vegans τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από τα άτομα που καταναλώνουν ζωικά προϊόντα.

Ωστόσο, ορισμένοι vegans μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από τα αναμενόμενα. Μια σειρά από μεταβλητές μπορεί να επηρεάσουν τη χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών παραγόντων, των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και της ποιότητας της διατροφής.

Η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει άμεσα τη χοληστερόλη του αίματος. Το να ακολουθείτε μία δίαιτα που περιέχει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης, ανεξάρτητα από το αν αυτά τα τρόφιμα είναι vegan ή όχι.

Ορισμένα vegan προϊόντα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και περιέχουν μεγάλες ποσότητες από τα ακόλουθα:

- ζάχαρη

- αλάτι

- τρανς λιπαρά οξέα

- τεχνητά συστατικά.

Η έρευνα συνδέει την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλότερα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης, θέτοντας τους ανθρώπους σε κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και μεταβολικού συνδρόμου.

Επιπλέον, ορισμένα έλαια φυτικής προέλευσης, όπως η καρύδα και ο φοίνικας, έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Η συμπερίληψη αυτών των ελαίων σε δίαιτες vegan, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα LDL χοληστερόλης, ειδικά εάν ένα άτομο τα καταναλώνει σε σημαντικές ποσότητες.

Για να διατηρήσουν χαμηλά τα επίπεδα χοληστερόλης,όλοι  οι άνθρωποι θα πρέπει να επιδιώκουν να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, να ασκούνται τακτικά και να αποφεύγουν το κάπνισμα ή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι vegans μπορούν να διαχειρίζονται τα επίπεδα χοληστερόλης τους μέσω τακτικών ελέγχων υγείας, ενημερωμένων διατροφικών πρακτικών και ανοιχτού διαλόγου με επαγγελματίες υγείας.

Σχετικά Άρθρα