ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπανανόφλουδες: Νόστιμες και θρεπτικές λιχουδιές

17 September 2022, 08:00

images

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι φλούδες μπανάνας που συνήθως πετάμε, μπορούν να μετατραπούν σε ένα θρεπτικό αλεύρι. Συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη αναφέρει ότι η χρήση της σωστής ποσότητας αλευριού από φλούδα μπανάνας σε μείγμα μπισκότων με ζάχαρη, δημιουργεί ένα πιο θρεπτικό μπισκότο που είναι ακόμα νόστιμο.

«Ο κύριος στόχος αυτής της μελέτης ήταν να μετατρέψει την ακατέργαστη φλούδα μπανάνας σε ένα πολύτιμο προϊόν, επειδή είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Faizan Ahmad, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Aligarh.

Οι ερευνητές, αφού άλεσαν τις μπανανόφλουδες και δημιούργησαν μία λεπτή σκόνη, ανέμειξαν διαφορετικές ποσότητες από αυτό το αλεύρι από φλούδες μπανάνας με βούτυρο, αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, ζάχαρη άχνη, φυτικό λάδι και αλεύρι σίτου, για να δημιουργήσουν πέντε διαφορετικές παρτίδες μπισκότων ζάχαρης και τα έψησαν.

Ο Ahmad και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι η αντικατάσταση του 15% του αλεύρου σίτου με αλεύρι από φλούδα μπανάνας, παρήγαγε πιο καφέ και πιο σκληρά μπισκότα, πιθανώς ως αποτέλεσμα των αυξημένων ινών από τις φλούδες.

Σύμφωνα με ερευνητές, τα μπισκότα που περιείχαν αλεύρι από φλούδα μπανάνας, ήταν πιο υγιεινά, με λιγότερα λιπαρά και πρωτεΐνες, υψηλότερες ποσότητες φαινολών και βελτιωμένα επίπεδα αντιοξειδωτικών από αυτά που παρασκευάζονταν μόνο με αλεύρι σίτου.

Ο Ahmad τόνισε ότι η χρήση της φλούδας μπανάνας στις συνθέσεις των προϊόντων διατροφής, θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της διατροφικής ποιότητας ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της δυσκοιλιότητας, του καρκίνου του παχέος εντέρου, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

«Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα», προσέθεσε.

Παράλληλα, μια εκπαιδευμένη ομάδα διαπίστωσε ότι τα μπισκότα που περιείχαν τη λιγότερη σκόνη φλούδας μπανάνας (μόνο 7,5%), είχαν την καλύτερη υφή και την υψηλότερη συνολική αποδοχή σε σύγκριση με τις άλλες τέσσερις παρτίδες.

Αυτή η παρτίδα διατηρήθηκε επίσης καλά και είχε την ίδια γεύση με τις παρτίδες που περιείχαν μόνο αλεύρι σίτου, ακόμη και μετά από αποθήκευση σε θερμοκρασία δωματίου για τρεις μήνες.

«Ως εκ τούτου, η ενσωμάτωση της φλούδας μπανάνας στα συστατικά των μπισκότων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια καλή εναλλακτική λύση προκειμένου να ενισχυθεί η θρεπτική τους αξία και η διάρκειά τους», κατέληξε ο Ahmad.


Σχετικά Άρθρα