ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μόνο το 6% των ανθρώπων επιτυγχάνει ύφεση του διαβήτη τύπου 2 μέσω απώλειας βάρους

26 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Η ύφεση του διαβήτη τύπου 2 είναι δυνατή μόνο μέσω της απώλειας βάρους, αλλά λίγοι είναι σε θέση να το επιτύχουν το στόχο αυτό, ιδιαίτερα αν επιθυμούν να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Νέα έρευνα από το Χονγκ Κονγκ δείχνει τώρα πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί η ύφεση αυτή. Παράλληλα, δίνει περαιτέρω πληροφορίες για τα οφέλη για την υγεία από την απώλεια βάρους για τους ασθενείς με διαβήτη.

Ειδικότερα, εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine σε ομάδα περισσότερων από 37.000 ατόμων με διαβήτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο το 6% (2.279 άτομα) πέτυχε το στόχο της ύφεσης κατά τη διάρκεια μίας μέσης περιόδου παρακολούθησης 8 ετών. Η ύφεση του διαβήτη τύπου 2, ορίζεται από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία ως η ένδειξη σακχάρου στο αίμα «χαμηλότερη από 6,5% που μετριέται τουλάχιστον 3 μήνες μετά» τη διακοπή φαρμάκων που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα.

Πολλοί από αυτούς που πέτυχαν ύφεση, θα εμφάνιζαν ξανά υπεργλυκαιμία με την πάροδο του χρόνου.

«Η διατήρηση της μακροχρόνιας ύφεσης ήταν δύσκολη. Μεταξύ εκείνων που πέτυχαν ύφεση, περίπου το 20% από αυτούς επέστρεφαν σε υπεργλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο αίματος) κάθε χρόνο. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης διαχείρισης του βάρους για την επίτευξη ύφεσης του διαβήτη καθώς και τη σημασία της πρόληψης του διαβήτη», δήλωσε στο Healthline ο Δρ Hongjian Wu, Phd, επίκουρος καθηγητής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και συγγραφέας της μελέτης.

«Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να επιτύχουν ύφεση, αλλά στη συνέχεια πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν επίσης να επιτύχουν σημαντικό βαθμό απώλειας βάρους», δήλωσε η Δρ Sun Kim, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στο Stanford Health. Η Kim δεν είχε σχέση με την έρευνα.

Αν και ο διαβήτης τύπου 2 θεωρείται ανίατος, για μερικούς το να μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το σάκχαρό τους μέσω της απώλειας βάρους και άλλων αλλαγών στον τρόπο ζωής, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα.

Σχετικά Άρθρα