ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μικροπλαστικά στο νερό: Ο βρασμός μπορεί να τα καταστρέψει

01 Μαρτίου 2024, 10:00

images

Το βράσιμο και το φιλτράρισμα του νερού βρύσης, μπορεί να μειώσει δραματικά την ποσότητα μικροπλαστικών που πίνουμε, σύμφωνα με νέα έρευνα. Γνωρίζουμε ότι τα νανοπλαστικά και τα μικροπλαστικά (NMPs), τα οποία είναι κομμάτια πλαστικού τόσο μικροσκοπικά όσο το 1 χιλιοστό του χιλιοστού σε διάμετρο, έχουν βρεθεί σε πολλά προϊόντα, ακόμη και στο νερό της βρύσης. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology Letters, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το βράσιμο νερού πλούσιου σε μεταλλικά στοιχεία για μόλις 5 λεπτά, μπορεί να μειώσει την ποσότητα NMP στην οποία εκτίθεστε έως και κατά 90%.

Οι επιστήμονες αρχίζουν πλέον να κατανοούν τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την έκθεση σε μικροπλαστικά, αλλά όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα πλαστικά μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα και να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και ηπατικά προβλήματα.

Ορισμένα προηγμένα συστήματα φιλτραρίσματος νερού, μπορούν να συλλάβουν και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ορισμένων NMP από το νερό της βρύσης. Αλλά οι ερευνητές ήθελαν να βρουν άλλες επιλογές για την αφαίρεση μικροπλαστικών, ειδικά επειδή στις φτωχότερες χώρες χρειάζονται φθηνότερες και πιο προσιτές λύσεις για καθαρό νερό.

Οι ερευνητές συνέλεξαν πολλαπλά δείγματα νερού βρύσης από το Guangzhou της Κίνας και μόλυναν τα δείγματα με διαφορετικά επίπεδα NMPs. Κάθε δείγμα έβρασε επί 5 λεπτά και στη συνέχεια αφέθηκε να κρυώσει για 10 λεπτά.

Το βράσιμο σκληρού νερού που είναι πλούσιο σε μέταλλα - όπως ασβέστιο ή μαγνήσιο - δημιουργεί ένα υπόλειμμα που μοιάζει με κιμωλία γνωστό ως άλατα ασβεστίου ή ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3), το οποίο μπορεί να παγιδεύσει τα πλαστικά. Αυτό το υπόλειμμα έπρεπε στη συνέχεια να διαχωριστεί και να αφαιρεθεί από το νερό με ένα τυπικό φίλτρο καφέ ή φίλτρο από ανοξείδωτο χάλυβα, ώστε να απομακρυνθούν τα NMP.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν μεγαλύτερη σε σκληρότερο νερό: Σε δείγματα που είχαν 300 χιλιοστόγραμμα CaCO3, για παράδειγμα, αφαιρέθηκε σχεδόν το 90% των NMPs. Σε δείγματα μαλακότερου νερού με λιγότερο από 60 mg CaCO3, αφαιρέθηκε περίπου το 25% των NMPs.

Το βρασμένο νερό μπορεί να είναι μια ασφαλής, απλή λύση που μπορεί να απολυμάνει αποτελεσματικά το νερό της βρύσης των νοικοκυριών, αναφέρουν τα νέα ευρήματα.

Σχετικά Άρθρα