ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία σπάνια παρενέργεια από το τσίμπημα εντόμου

01 September 2023, 09:00

images

Το σύνδρομο Alpha-gal (AGS) είναι μία σπάνια τροφική αλλεργία που αφορά το κόκκινο κρέας, και η οποία εμφανίζεται σε άτομα που έχουν τσιμπηθεί από τσιμπούρια αρκετές φορές στη ζωή τους.  

Το σάλιο κάποιας οικογένειας τσιμπουριών περιέχει το άλφα-γαλ (α-Gal), ένα μόριο που όταν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος ενός ανθρώπου, μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στο κόκκινο κρέας και αυτό μπορεί να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Ποια προϊόντα πρέπει να προσέχουν τα άτομα αυτά:

-Κρέας χοιρινό, βοδινό, κουνελιού, αρνιού, κατσίκας, βουβάλου και ελαφιού.

-Ιατρικά προϊόντα και φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του αντικαρκινικού φαρμάκου cetuximab.

-Ζελατίνη και αγελαδινό γάλα, καθώς και είδη προσωπικής φροντίδας και οικιακής χρήσης.

Τα άτομα με AGS μπορεί επίσης να αντιδράσουν σε προϊόντα με καραγενάνη. Αυτό το πρόσθετο χρησιμοποιείται συχνά για να πήξει και να διατηρήσει τρόφιμα και ποτά όπως γάλα με ξηρούς καρπούς, προϊόντα κρέατος και γιαούρτι.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται δύο έως έξι ώρες μετά την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά την έκθεση σε ορισμένα προϊόντα, όπως φάρμακα που περιέχουν alpha-gal.

Οι δερματικές αντιδράσεις είναι συχνές: Κνησμός του δέρματος (κνησμός), έξαψη, κνίδωση, πρήξιμο των χειλιών, των βλεφάρων, του λαιμού, της γλώσσας ή του προσώπου. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε προβλήματα με το γαστρεντερικό (GI), μερικές φορές ως το μόνο σύμπτωμα πόνος στην κοιλιά, διάρροια, καούρα, δυσπεψία, μυϊκές κράμπες, ναυτία ή έμετος. Τέλος, το σύνδρομο Alpha-gal μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στους πνεύμονες.

Σχετικά Άρθρα