ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μια κακή συνήθεια που αποτελεί και μέτρο πρόληψης

23 Αυγούστου 2021, 10:00

images

Η συνήθεια να πίνει κάποιος αλκοόλ καθημερινά είναι επιζήμια για την υγεία του. Αλλά αν περιορίζεται αυστηρά σε ένα ποτήρι κρασί, μπορεί να την μετατρέψει σε κάτι ωφέλιμο για το καρδιαγγειακό του σύστημα.

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι όσοι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι αλκοόλ, είχαν μικρότερο κίνδυνο νέας καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, στηθάγχης ή θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ.

Ακόμα μικρότερο κίνδυνο διέτρεχαν όσοι κατανάλωναν ακόμα μικρότερη ποσότητα, σχεδόν δηλαδή μισό ποτήρι αλκοόλ τη μέρα, μειώνοντας τις πιθανότητες δεύτερης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και στηθάγχης κατά 50%. Όσοι έπιναν σχεδόν ένα ποτήρι τη μέρα αλκοόλ, είχαν ως και 27% μειωμένες πιθανότητες θανάτου από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή στηθάγχη ενώ όσοι έπιναν και λίγο λιγότερο από αυτό, είχαν ως και 21% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιασδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία σχεδόν 50.000 ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα, συνδυάζοντας δεδομένα από τη βρετανική έρευνα Biobank, την Health Survey της Αγγλίας και της Σκωτίας καθώς και αποτελέσματα 12 παλαιότερων ερευνών. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη μέση κατανάλωση αλκοόλ, ενώ τα στοιχεία σχετικά με τις επακόλουθες καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τους θανάτους για μια περίοδο έως και 20 χρόνια λήφθηκαν από ιατρικά ιστορικά εισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου.

Κι όπως αποδείχτηκε, τα καλύτερα και πιο ασφαλή αποτελέσματα έχει η κατανάλωση κρασιού, λευκού και κόκκινου, παρότι το κόκκινο έχει αποδειχτεί ότι ωφελεί την καρδιά και των υγειών με τις πολυφαινόλες που διαθέτει.

Σχετικά Άρθρα