ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία βιταμίνη μάς βοηθάει να αδυνατίσουμε πιο εύκολα

04 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Florian Kiefer από το τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βιέννης, που δημοσίευσε τη μελέτη της στο Molecular Metabolism, αναφέρει ότι το κρύο περιβάλλον αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης Α στους ανθρώπους και τα ποντίκια. Και αυτό βοηθά στην καύση του λίπους και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας,

Να πούμε ότι πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο, η εμπλουτισμένη μαργαρίνη, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ πηγές β-καροτένιου είναι φρούτα και λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, η κολοκύθα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η γλυκιά κόκκινη πιπεριά, το μάνγκο και το πεπόνι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέτρια εφαρμογή κρύου αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης Α, η οποία κυκλοφορεί στο αίμα συνδεδεμένη με έναν πρωτεϊνικό φορέα, τη συνδετική πρωτεΐνη της ρετινόλης. Η βιταμίνη Α αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ και η έκθεση στο κρύο φέρεται να διεγείρει την ανακατανομή της προς τον λιπώδη ιστό. Στο πλαίσιο της έρευνας η πυροδοτούμενη από το κρύο αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Α οδήγησε στη μετατροπή του λευκού λιπώδους ιστού σε καφέ, και σε υψηλότερο ρυθμό καύσης λίπους.

Όταν ο Δρ Florian Kiefer και η ομάδα του μπλόκαραν τον χημικό μεταφορέα της βιταμίνης Α, την συνδετική πρωτεΐνη της ρετινόλης, σε πειραματόζωα μέσω γενετικού χειρισμού, τόσο η προκαλούμενη από το κρύο αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Α, όσο και η μετατροπή του λευκού λιπώδους ιστού σε καφέ, αμβλύνθηκαν. «Ως αποτέλεσμα, η οξείδωση του λίπους και η θερμογένεση διαταράχθηκαν και τα ποντίκια δεν μπορούσαν πλέον να προστατευθούν από το κρύο» εξηγεί ο Kiefer και προσθέτει πως αντίθετα, η προσθήκη βιταμίνης Α στα ανθρώπινα λευκά λιπώδη κύτταρα οδήγησε στην έκφραση των χαρακτηριστικών των καφέ λιπωδών κυττάρων, με αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα και κατανάλωση ενέργειας.

«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ότι η βιταμίνη Α διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του λιπώδους ιστού και επηρεάζει το συνολικό ενεργειακό μεταβολισμό» επισημαίνει ο Δρ Kiefer.


Σχετικά Άρθρα