ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μήλο: Το φρούτο-φάρμακο για όλα

29 Οκτωβρίου 2019, 06:58

images

Τα μήλα αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών καθώς με ένα μεσαίου μεγέθους παίρνουμε 8,4 mg βιταμίνης C, και βιταμίνη Β2, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και κάλιο.

Είναι επίσης φρούτο πλούσιο σε υδατάνθρακες καθώς περιέχει περίπου 25 γραμμάρια με σχεδόν το σύνολο των θερμίδων του να προέρχονται από αυτούς.

Δεν περιέχει καθόλου λίπος αλλά έχει μόνο 0,3 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Σε ό,τι αφορά στις θερμίδες, αποδίδει 65 kcal ανά φρούτο, ενώ αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό όπως άλλωστε όλα τα φρούτα.

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ φάνηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός μήλου οδήγησε στη μείωση της LDL χοληστερόλης, δράση την οποία έχουν οι πολυφαινόλες που περιέχει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δράση του μήλου κατά της χοληστερόλης είναι μεγαλύτερη και από τα αντιοξειδωτικά άλλων τροφών, όπως της ντομάτας και του πράσινου τσαγιού.

Είναι γνωστό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό ενάντια στην καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών.

Τα αντιοξειδωτικά φαίνεται πως μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και αναστέλλουν την δράση της στη δημιουργία αθηροσκλήρωσης.

Η κατανάλωση του μήλου με την φλούδα του – εφόσον ξέρουμε ότι δεν έχει ραντιστεί πρόσφατα και την έχουμε πλύνει καλά - ωφελεί την υγεία μας καθώς η φλούδα έχει ένα μεγάλο μέρος των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών στα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω.

Επιπλέον, σχεδόν το 50% της περιεκτικότητας της βιταμίνης C στο μήλο είναι κάτω από τη φλούδα οπότε ακόμα κι αν το καθαρίζουμε, δεν πρέπει να κόβουμε βαθιά.

Το μήλο δεν τρώγεται μόνο ωμό ως φρούτο ή ως χυμός. Μπαίνει ωμό επίσης σε σαλάτες με διάφορα πράσινα λαχανικά, προστίθεται σε συνταγές με κρέας στην κατσαρόλα και τον φούρνο, φτιάχνεται γλυκό του κουταλιού και κομπόστα, μπαίνει σε κέϊκ, γίνεται μηλόπιτα με διάφορες συνταγές, μηλοπιτάκια με καρύδι και γενικά έχει πολλές χρήσεις τόσο στην μαγειρική όσο και στην ζαχαροπλαστική.

Έρευνες στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν έχουν δείξει ότι τα μήλα όταν καταναλώνονται από έγκυες μειώνουν την πιθανότητα να πάσχει μελλοντικά από άσθμα τα παιδί που θα γεννηθεί ενώ αποτελούν και ασπίδα προστασίας κατά του σακχαρώδη διαβήτη.

Τέλος, αποτελούν ένα εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό για την υγιεινή και τη λεύκανση των δοντιών και την υγεία των ούλων.

Σχετικά Άρθρα