ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεσογειακή διατροφή: H καλύτερη δίαιτα για το 2022

06 Ιανουαρίου 2022, 08:00

images

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η μεσογειακή διατροφή ανακηρύχθηκε η καλύτερη διατροφή, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις που ανακοινώθηκαν από το US News & World Report.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, άνοια , απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και καρκίνο του μαστού. Έχει επίσης συνδεθεί με ισχυρότερα οστά, πιο υγιή καρδιά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει απλή μαγειρική, με τα γεύματα να βρίθουν σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και σπόρους, λίγους ξηρούς καρπούς και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Άλλα λίπη εκτός από το ελαιόλαδο, όπως το βούτυρο, καταναλώνονται σπάνια, αν όχι καθόλου, και η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποφεύγονται κατά το δυνατόν.

Παράλληλα, το κόκκινο κρέας πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Αντιθέτως, η κατανάλωση ψαριών, πλουσίων σε ωμέγα 3 λιπαρά, συνίσταται ιδιαίτερα, ενώ τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ό,τι στην παραδοσιακή δυτική διατροφή.

Ακόμη, η κοινωνική αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων και η άσκηση είναι βασικοί ακρογωνιαίοι λίθοι του μεσογειακού στυλ διατροφής. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που αποτελούν μέρος της διατροφής περιλαμβάνουν φαγητό με φίλους και οικογένεια, συναναστροφή κατά τα γεύματα, προσεκτική κατανάλωση αγαπημένων τροφών, καθώς και προσεκτική κίνηση και άσκηση.

Πώς να ακολουθήσετε σωστά τη μεσογειακή διατροφή

Θέλετε να κάνετε τη μεσογειακή διατροφή έναν από τους στόχους σας φέτος; Ξεκινήστε μαγειρεύοντας ένα γεύμα κάθε εβδομάδα με βάση τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά, χρησιμοποιώντας βότανα και μπαχαρικά.

Τα δημητριακά αποτελούν επίσης βασικό χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής. Η κινόα, ο αμάρανθος, το κεχρί, το πλιγούρι, το σιτάρι χορασάν (ένας κόκκος σιταριού που λέγεται ότι ανακαλύφθηκε σε έναν αιγυπτιακό τάφο) και το τεφ (ένας αιθιοπικός κόκκος περίπου στο μέγεθος ενός σπόρου παπαρούνας) είναι μερικά παραδείγματα σιτηρών που συμβάλλουν σε μία ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή.

Όταν τρώτε κρέας, τρώτε μικρές ποσότητες. Για ένα κυρίως πιάτο, αυτό σημαίνει όχι περισσότερο από 85 γραμμάρια κοτόπουλο ή άπαχο κρέας. Ακόμα καλύτερα: Χρησιμοποιήστε μικρά κομμάτια κοτόπουλου ή φέτες άπαχου κρέατος για να αρωματίσετε ένα γεύμα με βάση τα λαχανικά.

Τέλος, ξανασκεφτείτε το επιδόρπιο. Οι μεσογειακές κουλτούρες συνήθως κλείνουν τα γεύματα με φρούτα που είναι της εποχής.



Σχετικά Άρθρα