ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μερικά δαμάσκηνα την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία των οστών

13 Απριλίου 2022, 10:00

images

Η οστεοπόρωση είναι η πιο κοινή ασθένεια των οστών, που οδηγεί στην απώλεια μάζας και τα κάνει πορώδη και εύθραυστα, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων και προκαλεί σοβαρά και διαρκή προβλήματα, όπως ο επίμονος πόνος και η κατάρρευση της σπονδυλικής στήλης.

Η οστεοπόρωση επηρεάζει όλα τα φύλα, αλλά εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπλέον, τα κατάγματα των οστών που οφείλονται στην οστεοπόρωση αναφέρονται περισσότερο από μετεμμηνοπαυσιακές παρά από προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Καθώς οι ωοθήκες περιορίζουν τη λειτουργία τους κατά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται. Αυτό προκαλεί αύξηση της φλεγμονής σε όλο το σώμα που μπορεί να συμβάλει στην απώλεια οστικής μάζας.

Νέα έρευνα από το Πρόγραμμα Integrative and Biomedical Physiology και τα Τμήματα Διατροφικών Επιστημών και Κινησιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Pennsylvania εξετάζει πώς η κατανάλωση δαμάσκηνου επηρεάζει τους φλεγμονώδεις δείκτες που σχετίζονται με την οστική απώλεια. Η εργασία αυτή αναφέρει ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή τρώγοντας 6 έως 12 δαμάσκηνα την ημέρα.

Η επικεφαλής συγγραφέας Janhavi Damani, MS, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Huck Institute of the Life Sciences του Penn State, παρουσίασε τα ευρήματα της ομάδας της στη συνάντηση Experimental Biology 2022 της American Physiological Society.

Η Damani και η ομάδα της μελέτησαν 106 γυναίκες ηλικίας 55-75 ετών με χαμηλή βαθμολογία οστικής πυκνότητας που αποτελεί ένδειξη οστεοπόρωσης. Οι ερευνητές είχαν στόχο να αξιολογήσουν πώς η κατανάλωση δαμάσκηνων για 12 μήνες θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα φλεγμονής.

Μια ομάδα από τις συμμετέχουσες έτρωγε περίπου 6 δαμάσκηνα κάθε μέρα για 12 μήνες και μια άλλη ομάδα έτρωγε περίπου 12 δαμάσκηνα καθημερινά για 12 μήνες, ενώ μία ομάδα ελέγχου δεν έφαγε δαμάσκηνα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όλες οι συμμετέχουσες κατανάλωναν επίσης συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.

Ελέγχοντας δείγματα αίματος πριν και μετά τη δοκιμή, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές μειώσεις στους δείκτες φλεγμονής στις συμμετέχουσες που έτρωγαν δαμάσκηνα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Η επικεφαλής συγγραφέας σχολίασε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση 6 έως 12 δαμάσκηνων την ημέρα μπορεί να μειώσει τους προφλεγμονώδεις μεσολαβητές που μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια οστικής μάζας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Έτσι, τα δαμάσκηνα μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη διατροφική παρέμβαση για την πρόληψη της αύξησης των φλεγμονωδών μεσολαβητών που συχνά παρατηρούνται ως μέρος της διαδικασίας γήρανσης».


Σχετικά Άρθρα