ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέλι και ξύδι για τις πληγές με ανθεκτικά μικρόβια

06 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Σύμφωνα με την έρευνα από ομάδα του Πανεπιστημίου του Warwick, ο συνδυασμός μελιού με ξύδι είναι ένα "όπλο" της φύσης για το πρόβλημα ανθεκτικών βακτηρίων στις πληγές.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα γιατροσόφια είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία μολύνσεων. Το μέλι manuka (και τελικά όλα τα φυσικά μέλια) έχει παρουσιάσει σημαντικές αντιμικροβιακές και επουλωτικές ιδιότητες, ενώ το ξύδι αντισηπτική δράση. Οι γιατροί χρησιμοποιούν το μέλι manuka για τη θεραπεία λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, αλλά χρησιμοποιούν μόνο οξικό οξύ, το ενεργό συστατικό του ξυδιού, και δεν τα αναμειγνύουν.

Ερευνητική ομάδα διεξήγαγε την πρώτη μελέτη για να διερευνήσει τα αποτελέσματα εφαρμογής του μείγματος μελιού με ξύδι σε βιοφίλμ στο εργαστήριο. «Στην έρευνά μας για τις διάφορες συνταγές παρατηρήσαμε ένα μοτίβο συνδυασμού μελιού και ξυδιού για την πλύση ή την επίδεση πληγών και οιδημάτων, το οποίο μας ενέπνευσε να εστιάσουμε στην ανάλυσή μας σε αυτόν τον συνδυασμό», ανέφεραν.

«Συνδυάσαμε μια χαμηλή δόση μελιού, η οποία δεν επαρκούσε να σκοτώσει μόνη της τα βακτήρια, και μια χαμηλή δόση οξικού οξέος που επίσης δεν ήταν ικανό να εξολοθρεύσει μόνο του βακτήρια. Οι δόσεις ήταν χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούν σήμερα οι νοσηλευτές για τη φροντίδα τραυμάτων στους ασθενείς. Αλλά όταν τις συνδυάσαμε, είδαμε μεγάλο αριθμό βακτηρίων να πεθαίνουν, κάτι πραγματικά συναρπαστικό. Πρέπει όντως να διερευνήσουμε αν ο συνδυασμός αυτών των ουσιών θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε καμία από τις δύο ουσίες που χρησιμοποιούνται αυτούσιες», εξήγησαν.

Ένας δεύτερος στόχος της ομάδας ήταν η διερεύνηση πιθανών διαφορών στην αντιμικροβιακή δράση του ξιδιού σε σχέση με το οξικό οξύ. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το ξύδι μπορούσε να θανατώσει περισσότερα βακτήρια συγκριτικά με την ίδια δόση καθαρού οξικού οξέος.


Σχετικά Άρθρα