ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεγάλη η διατροφική αξία του σιταριού που φτιάχνουμε τα Ψυχοσάββατα

10 Μαρτίου 2023, 16:00

images

Το σιτάρι έχει μεγάλη διατροφική αξία, αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Μαζί με τους ξηρούς καρπούς και το ρόδι που προσθέτουμε, δημιουργούν ένα άκρως θρεπτικό, γλυκό έδεσμα κατάλληλο για όσους νηστεύουν και όχι μόνο...

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, ασβέστιο και φυτικές ίνες, ενώ τα καρύδια περιέχουν σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο, σίδηρο και βιταμίνες Ε και Κ.

Η κανέλα από την πλευρά της, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, πολύ πλούσιο σε μαγγάνιο και το ρόδι βάζει την τελική... πινελιά υγιεινής διατροφής καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά και έχει μοναδική καρδιοπροστατευτική δράση.

Σπουδαία είναι εξάλλου και η διατροφική αξία του ζωμού που προκύπτει από το βρασμό του σιταριού και τον οποίο πολλές νοικοκυρές φτιάχνουν "κολλυβόζουμο" ή "χυλό". 

Ο χυλός αυτός είναι εύπεπτος, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, μπορεί να καταναλωθεί σκέτος ή με την προσθήκη σταφίδων και ξηρών καρπών και είναι πολύ χορταστικός χωρίς να δίνει στον οργανισμό πολλές θερμίδες. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή από όσους προσέχουν το βάρος τους καθώς περιέχει αλεύρι (καβουρδισμένο) αλλά και μία ποσότητα ζάχαρης ανάλογα με τη συνταγή κάθε νοικοκυράς.

Κάποιοι εναλλακτικοί θεραπευτές υποστηρίζουν μάλιστα ότι ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα, η αποκλειστική διατροφή με κόλλυβα και κολλυβόζουμο για μερικές ημέρες μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της χοληστερίνης, να αντιμετωπίσει τα φουσκώματα στο έντερο και να ωφελήσει το σύνολο της υγείας. 

Παρότι δεν υπάρχει κάποια αντίθετη άποψη, επειδή κάθε άνθρωπος αποτελεί μία μοναδική περίπτωση, είναι φρόνιμο να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας πριν προχωρήσουμε σε μία τόσο αυστηρή διατροφή.


Σχετικά Άρθρα