ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με ποια κριτήρια αγοράζουμε τρόφιμα για το σπίτι μας

23 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Μία ανασκόπηση 15 μελετών που αφορούν την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν παραπάνω για πιο υγιεινά τρόφιμα, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Deakin της Μελβούρνης και διήρκησε 20 χρόνια σε 10 χώρες, έδωσε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα...

Ως υγιεινά τρόφιμα και ποτά ορίστηκαν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, το άπαχο κρέας και τα πουλερικά, το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί όπως και τρόφιμα και ποτά με περιορισμένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι:

- Το 70% -79% των καταναλωτών θα πλήρωνε υψηλότερη τιμή για πιο υγιεινά τρόφιμα.

- Το σύνολο των καταναλωτών θα πλήρωνε κατά μέσο όρο 31% περισσότερο για πιο υγιεινά προϊόντα.

- Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν κατά μέσο όρο 35% περισσότερο για γεύματα και σνακ με δημητριακά ολικής αλέσεως ή με πρόσθετα φρούτα και λαχανικά.

- Οι καταναλωτές στην Ευρώπη ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν 35% υψηλότερη τιμή για πιο υγιεινά προϊόντα, σε σύγκριση με 22% παραπάνω στην Αυστραλία και 16% στις ΗΠΑ.

Αντίθετα, η πρόθεση των καταναλωτών να πληρώσουν για προϊόντα με μειωμένο αλάτι ή με συνδυασμό χαμηλών λιπαρών και ζάχαρης ή λιπαρών και αλατιού , παρουσίασε ποικίλα αποτελέσματα. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές υποτιμούν τους κινδύνους για την υγεία, που συνδέονται με την υπερβολική ποσότητα αλατιού ή στο ότι θεωρούν πως οι αλλαγές θα επηρεάσουν τη γεύση των προϊόντων.

Οι ερευνητές ανέφεραν ωστόσο ότι «χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τις προτιμήσεις των νέων και των φοιτητών για πιο υγιεινά προϊόντα αλλά και την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν για πιο υγιεινά ποτά και τρόφιμα σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, καθώς και για προϊόντα με μειωμένη ζάχαρη και αλάτι».

Σχετικά Άρθρα