ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαθαίνουμε τα παιδιά από νωρίς να τρώνε λαχανικά

12 Μαΐου 2022, 10:00

images

Εάν τα παιδιά σας αρνούνται να εντάξουν στη διατροφή τους τα λαχανικά, η ανταμοιβή τους για τη δοκιμή νέων λαχανικών μπορεί να τα κάνει να αλλάξουν στάση απέναντι σε αυτά, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

«Είναι σημαντικό να αρχίσετε να τρώτε λαχανικά από νεαρή ηλικία », δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Britt van Belkom, από το πρόγραμμα Youth, Food and Health στο Ινστιτούτο Τροφίμων, Υγείας και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία.

«Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι τα μικρά παιδιά πρέπει συνήθως να δοκιμάσουν ένα νέο λαχανικό 8 με 10 φορές πριν πουν ότι τους αρέσει», σημείωσε. «Και έτσι, εξετάσαμε εάν το να ζητάμε  επανειλημμένα από τα παιδιά να δοκιμάσουν κάποια λαχανικά, θα τα έκανε πιο πρόθυμα να φάνε. Μας ενδιέφερε επίσης αν η παροχή μιας διασκεδαστικής ανταμοιβής θα έκανε τη διαφορά."

Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 600 παιδιά, ηλικίας 1 έως 4 ετών, σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας στην Ολλανδία. Τα παιδιά αυτά κατανεμήθηκαν τυχαία σε μία από τις τρεις ομάδες: Έκθεση/ανταμοιβή, έκθεση/χωρίς ανταμοιβή ή καμία έκθεση/καμία ανταμοιβή (ομάδα ελέγχου).

Όσοι συμμετείχαν στις δύο πρώτες ομάδες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια σειρά από λαχανικά κάθε μέρα επί τρεις μήνες. Σε όσους συμμετείχαν στην ομάδα επιβράβευσης δόθηκαν διασκεδαστικές ανταμοιβές χωρίς φαγητό, όπως ένα αυτοκόλλητο, όταν δοκίμαζαν τα λαχανικά.

Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις γνώσεις των παιδιών για 14 λαχανικά (ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι, καρότο, πιπεριά, κρεμμύδι, μπρόκολο, μπιζέλια, κουνουπίδι, μανιτάρια, πράσινα φασόλια, ραδίκι, κολοκύθα και σπαράγγια) και την προθυμία τους να γευτούν 6 από αυτά.

Και στις δύο ομάδες έκθεσης/ανταμοιβής και έκθεσης/χωρίς ανταμοιβή, τα παιδιά μπορούσαν να αναγνωρίσουν περίπου 9 λαχανικά στην αρχή της μελέτης και περίπου 11 στο τέλος της μελέτης, σε σύγκριση με περίπου 8 και 10 αντίστοιχα  στην ομάδα ελέγχου.

Στην αρχή της μελέτης, τα παιδιά και στις τρεις ομάδες ήταν πρόθυμα να δοκιμάσουν 5 έως 6 λαχανικά. Μέχρι το τέλος της μελέτης, αυτός ο αριθμός μειώθηκε στην ομάδα ελέγχου, παρέμεινε ο ίδιος στην ομάδα έκθεσης/χωρίς ανταμοιβή και αυξήθηκε σε 7 στην ομάδα έκθεσης/ανταμοιβής.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, που πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, 4-7 Μαΐου. 

«Η τακτική προσφορά λαχανικών σε νήπια σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας αυξάνει σημαντικά την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν διάφορα λαχανικά», δήλωσε η van Belkom. «Αλλά η επιβράβευση των νηπίων φαίνεται να αυξάνει επίσης την προθυμία τους να δοκιμάσουν διαφορετικά λαχανικά».

Προσέθεσε, τέλος, ότι «το είδος της ανταμοιβής είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να αφορά τη διασκέδαση, αλλά όχι το φαγητό».



Σχετικά Άρθρα