ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος: Βοηθούν τα κράνμπερι;

01 Μαΐου 2023, 09:00

images

Η διατροφή πλούσια στα είδη μούρου που είναι γνωστά ως κράνμπερι (cranberries) θεωρείται ένα μέσο θεραπείας για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, η έρευνα έχει οδηγήσει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά του.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Flinders και του The Children's Hospital στο Westmead στην Αυστραλία, δημοσίευσαν μία μελέτη που δείχνει ότι τα προϊόντα με κράνμπερι μπορεί πράγματι να μειώσουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης σε ορισμένες ομάδες. Οι ερευνητές εξέτασαν το Ειδικό Μητρώο Νεφρού και Μεταμοσχεύσεων Cochrane έως το Μάρτιο του 2023. Ανέλυσαν αποτελέσματα από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές προϊόντων κράνμπερι σε σύγκριση με εικονικά φάρμακα, παρέμβαση με αντιβιοτικά ή προβιοτικά ή καμία ειδική θεραπεία για την πρόληψη της ουρολοίμωξης. Η ομάδα προσέθεσε 26 νέες μελέτες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό μελετών σε 50 με 8.857 συμμετέχοντες.

Η Δρ Jacqueline Stephens, μια από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Οι μελέτες που εξετάσαμε περιλάμβαναν μια σειρά μεθόδων για τον προσδιορισμό των οφελών των προϊόντων κράνμπερι. Η συντριπτική πλειονότητα συνέκρινε τα προϊόντα κράνμπερι με ένα εικονικό φάρμακο ή καμία θεραπεία για ουρολοίμωξη και προσδιόρισε ότι η κατανάλωση κράνμπερι σε μορφή χυμού ή η λήψη κάψουλας μείωσε τον αριθμό των ουρολοιμώξεων σε γυναίκες με υποτροπιάζουσες περιπτώσεις, σε παιδιά και σε άτομα επιρρεπή σε ουρολοιμώξεις μετά από ιατρικές παρεμβάσεις όπως η ακτινοθεραπεία της ουροδόχου κύστης."

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση προϊόντων κράνμπερι συσχετίστηκε σε μεγάλο βαθμό με μειωμένο κίνδυνο συμπτωματικών, επαληθευμένων με καλλιέργεια ουρολοιμώξεων σε γυναίκες με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ένα σημαντικό προστατευτικό όφελος μεταξύ των παιδιών και των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο ουρολοίμωξης, λόγω παρεμβάσεων όπως η ακτινοθεραπεία της ουροδόχου κύστης.

Δεν ήταν σαφές εάν ο χυμός κράνμπερι, οι κάψουλες ή οι διαφορετικές δόσεις προανθοκυανιδίνων (ενός τύπου πολυφαινόλης που υπάρχει στα κράνμπερι) ήταν πιο αποτελεσματικά κατά των ουρολοιμώξεων. Λίγοι άνθρωποι ανέφεραν παρενέργειες από την κατανάλωση προϊόντων κράνμπερι. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν στομαχικές διαταραχές.

Ωστόσο, η μελέτη ανέφερε ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων με αυτές τις παρενέργειες «πιθανώς δεν διαφέρει μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν προϊόντα κράνμπερι και εκείνων που λαμβάνουν εικονικό φάρμακο ή κάποια ειδική θεραπεία».



Σχετικά Άρθρα