ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λιγότερο φαγητό, περισσότερη ζωή

03 Μαρτίου 2020, 09:05

images

Όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα που εκπόνησαν επιστήμονες στο Salk Institute, η μείωση των θερμίδων επιδρά θετικά σε κυτταρικό επίπεδο αναστέλλοντας διαδικασίες γήρανσης και φθοράς.

Όπως λένε τώρα οι ειδικοί, αν θέλετε να μειώσετε τις φλεγμονές στον οργανισμό και να διατηρήσετε για περισσότερα χρόνια υγιή τα όργανα και όλες τις κυτταρικές δομές στο σώμα, μειώστε την ποσότητα του φαγητού και βελτιώστε την ποιότητα!

Αυτό σημαίνει ότι μας καλούν να τρώμε πιο υγιεινά αλλά σε περιορισμένες ποσότητες, κάτι που δεν είναι για τους περισσότερους εύκολη διαδικασία καθώς απαιτεί γνώσεις, πρόγραμμα και προσοχή.

Οι ερευνητές στο Salk Institute των ΗΠΑ με επικεφαλής το Δρ Juan Carlos Izpisua Belmonte που διευθύνει το Gene Expression Laboratory του ινστιτούτου, σε συνεργασία με Κινέζους συναδέλφους του, υπέβαλαν σε πολύμηνα πειράματα ποντίκια και διαπίστωσαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτά που κατανάλωναν καθημερινά λιγότερες θερμίδες, είχαν αφενός μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αφετέρου μεγαλύτερο προσδόκιμο υγιούς ζωής.

"Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής μας δίνουν το έναυσμα για να ξεκινήσουμε μελέτες γύρω από πιθανά φάρμακα που θα "θεραπεύουν" την γήρανση όπως ακριβώς μια ασθένεια", τόνισε ο Δρ Belmonte.

Και όταν αναφέρεται στη γήρανση δεν εννοεί τις ρυτίδες στο πρόσωπο και τα λευκά μαλλιά (τουλάχιστον όχι μόνον  αυτά!) αλλά την γεροντική άνοια, τους καρκίνους που σχετίζονται με το γήρας, μεταβολικές παθήσεις, αγγειακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2 και άλλες καταστάσεις...  

Εκτός από ένα μελλοντικό φάρμακο κατά της γήρανσης όμως, η οδηγία πια είναι συγκεκριμένη: Μία δίαιτα που μειώνει κατά 30% τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά (με προσοχή και χωρίς να στερούμαστε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά), μπορεί αν μας χαρίσει υγεία και πολλά περισσότερα χρόνια ζωής.

Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε τις περιπτώσεις 56 πειραματόζωων μεταξύ ηλικίας 17 και 27 μηνών (που αντιστοιχεί σε μια εικοσαετία ανθρώπινης ζωής μεταξύ 50 και 70 ετών). Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν συνεχώς την κατάσταση των κυττάρων στο ήπαρ, τους νεφρούς, την αορτή, το δέρμα, το μυελό των οστών, τον εγκέφαλο και τους μύες. Συνολικά έκαναν 168.703 εργαστηριακές αναλύσεις κυττάρων συγκρίνοντας μεταξύ τους ομάδες ποντικών που έτρωγαν πολύ, την ομάδα που είχαν σε ολιγοθερμιδική δίαιτα αλλά και μια ομάδα πολύ νέων και υγιών ζώων.

Όπως διαπίστωσαν σε πολλές περιπτώσεις, πολλές από τις αλλαγές που συνέβαιναν στα κύτταρα καθώς τα ζώα που έτρωγαν κανονικά μεγάλωναν, δεν συνέβαιναν στα ζώα που βρίσκονταν σε δίαιτα και που συνέχιζαν να έχουν την καλή κατάσταση που έχουν τα νεαρά ζώα.

"Είναι η πιο αναλυτική και εμπεριστατωμένη μελέτη που αποδεικνύει την σχέση του περιορισμού των θερμίδων με την μακροζωία", τόνισε ο συνεργάτης της έρευνας από την Κίνα, Δρ Guang-Hui Liu, καθηγητής στο Chinese Academy of Sciences.

Σχετικά Άρθρα