ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λιγότερη βιταμίνη D, περισσότερη φλεγμονή στον οργανισμό

01 September 2022, 10:00

images

Η συστηματική φλεγμονή χαρακτηρίζεται από την παρατεταμένη απελευθέρωση φλεγμονωδών μορίων και έχει συσχετιστεί με διάφορες καταστάσεις υγείας. Ενώ η βιταμίνη D είναι γνωστή για τη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να παίζει ρόλο και στη ρύθμιση της φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού.

Για παράδειγμα, η έρευνα έχει συνδέσει τις συγκεντρώσεις βιταμίνης D στο αίμα , με τα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), έναν ευρέως χρησιμοποιούμενο φλεγμονώδη βιοδείκτη. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο, εάν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τα επίπεδα CRP. Πρόσφατα, οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία για το εάν τα επίπεδα βιταμίνης D, επηρεάζουν τα επίπεδα CRP σε μια νέα μελέτη.

Ανέφεραν την ύπαρξη μίας άμεσης σχέσης μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και υψηλότερων επιπέδων CRP, ενώ αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να παρέχουν έναν σημαντικό βιοδείκτη για τον εντοπισμό όσων κινδυνεύουν από φλεγμονώδεις ασθένειες. Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 294.970 άσχετα άτομα λευκής-βρετανικής καταγωγής από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα δεδομένα υγείας, περιελάμβαναν τα επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D- ή 25(OH)D- στον ορό - μια τυπική μέτρηση της βιταμίνης D - και τις συγκεντρώσεις CRP μαζί με γενετικά δεδομένα.

Η μέση συγκέντρωση 25(OH)D ήταν 50 nmol/L, ενώ το 11,7% είχε συγκεντρώσεις κάτω από αυτό το όριο ανεπάρκειας των 25 nmol/L. Οι συμμετέχοντες, συμπλήρωσαν, επίσης, ερωτηματολόγια παρέχοντας πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές βρήκαν ότι, μεταξύ των συμμετεχόντων, μόνο εκείνοι που είχαν έλλειψη βιταμίνης D είχαν αυξημένα επίπεδα CRP. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D σε ασθενείς με έλλειψη μπορεί να βοηθήσει στο μετριασμό της σοβαρότητας της φλεγμονής.

Οι μελετητές ανέφεραν, ότι αυτό υποδηλώνει ότι η κάλυψη του ελλείμματος βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή χαμηλού βαθμού και ενδεχομένως να μετριάσει τον κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με φλεγμονές.

Τέλος, οι ίδιοι σημείωσαν, ότι η γενετικά προβλεπόμενη συγκέντρωση CRP δεν φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα βιταμίνης D τόσο σε γραμμικές όσο και σε μη γραμμικές στατιστικές αναλύσεις.


Σχετικά Άρθρα