ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κίνδυνοι για την υγεία από αναψυκτικά με ζάχαρη

09 Απριλίου 2020, 16:00

images

Οι σύγχρονες ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής κερδίζουν συνεχώς έδαφος στον λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο, με κυρίαρχη θέση στην αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα σακχαρούχα αναψυκτικά περιέχουν άφθονες άχρηστες θερμίδες και επομένως η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, με όλα τα επακόλουθά της.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Stroke από την ομάδα της Υasmin Mossavar-Rahmani αξιολόγησε την συσχέτιση της κατανάλωσης σακχαρούχων αναψυκτικών και την εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στεφανιαίας νόσου και συνολικής θνητότητας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Στην μελέτη παρακολουθήθηκαν για μέσο διάστημα 12 ετών 81.714 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών. 

Τα 2/3 των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη κατανάλωναν σακχαρούχα αναψυκτικά σπάνια, ενώ ποσοστό 5,1% ανέφερε κατανάλωση ≥ 2 ποτών την ημέρα. Η αυξημένη κατανάλωση είχε ως αποτέλεσμα αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 23% (κυρίως ισχαιμικού τύπου), για στεφανιαία νόσο κατά 29% και για θνητότητα κατά 16%, συγκριτικά με συμμετέχουσες που κατανάλωναν σπάνια σακχαρούχα αναψυκτικά. Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν ακόμη μεγαλύτερος σε γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος.

Εκτός από τα νέα αυτά στοιχεία υπάρχουν πολλές σοβαρές μελέτες οι οποίες αναδεικνύουν την επίδραση των σακχαρούχων ποτών σε παθολογικές καταστάσεις όπως:

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ

Τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη σακχαρούχων ποτών έχουν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ, σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν λιγότερη από μία μερίδα ανά μήνα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2002. Οι τακτικοί πότες αναψυκτικών τύπου κόλα, για παράδειγμα, είναι πιθανό να είναι πιο παχύσαρκοι, γεγονός που τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ. Το φορτίο ζάχαρης που κατακλύζει τον οργανισμό διαταράσσει τον μεταβολισμό του σακχάρου και τα επίπεδα και την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης .

Αρτηριακή υπέρταση

Οι συχνοί καταναλωτές σακχαρούχων ποτών είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν υπέρταση, ενδεχομένως ως αποτέλεσμα της αύξησης του σωματικού βάρους

Καρδιοπάθειες

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έπιναν ένα κουτάκι σακχαρούχου αναψυκτικού την ημέρα είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έπιναν. Εξίσου βλαπτική, αλλά με άλλο μηχανισμό, μπορεί να είναι και η φρουκτόζη, γιατί προάγει τη φλεγμονή και αυξάνει τα τριγλυκερίδια.

Πέτρες στους νεφρούς – Ουρική αρθρίτιδα

Η συχνή χρήση σακχαρούχων αναψυκτικών, αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στα ούρα, του οξαλικού οξέος και του ασβεστίου, ενώσεις που μπορούν να ευθύνονται για δημιουργία λίθων στους νεφρούς . Παράλληλα τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση κρυστάλλων στης αρθρώσεις με επακόλουθη ουρική αρθρίτιδα.  

Οστεοπόρωση

Τακτική κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών παρεμβαίνει στον μεταβολισμό του ασβεστίου, μειώνει την οστική πυκνότητα με συνέπεια αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Τερηδόνα

Τα σακχαρούχα ποτά έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα δόντια. Ευνοούν την ανάπτυξη βακτηριών στο στόμα ενώ τα οξέα φθείρουν την αδαμαντίνη, το σκληρό προστατευτικό περίβλημα των δοντιών.



Σχετικά Άρθρα