ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καταρρίπτουμε τους μύθους για τα τρόφιμα και τον κορωνοϊό

31 Μαρτίου 2020, 15:00

images

Παρότι δεν υπάρχουν αναφορές ότι ο νέος κορωνοϊός ή άλλος ιός μπορεί να μεταδοθεί από τρόφιμα, είναι πάντα σημαντικό να ακολουθούμε πρακτικές υγιεινής που θα διασφαλίσουν την υγεία στο σπίτι. Δηλαδή να πλένουμε πολύ καλά φρούτα και λαχανικά πριν τα αποθηκεύσουμε ή τα καταναλώσουμε, να καθαρίζουμε ενδελεχώς με χλωρίνη τις επιφάνειες της κουζίνας και να διατηρούμε τα χέρια μας πάντα καθαρά.

Επίσης οι διεθνείς οργανισμοί δίνουν αυτό το διάστημα κάποιες περαιτέρω οδηγίες:

Παρότι ο ιός μπορεί να υπάρχει πάνω σε φρούτα και λαχανικά, δεν υπάρχουν καταγραφές ότι κάποιος νόσησε με τον τρόπο αυτό. Συστήνεται όμως να τηρούνται σχολιαστικά οι κανόνες υγιεινής. Κι αν κάποιος θέλει να είναι πιο σχολαστικός και επειδή ο SARS-CoV-2 είναι από οικογένεια ιών που πιθανότατα απενεργοποιείται με το σαπούνι και χλιαρό νερό, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών σας με σαπούνι και νερό πρέπει να εξαλείψει κάθε ζωντανό ιό. 

Ομοίως κάνουμε και με τις συσκευασίες

Μετάδοση του ιού μέσω αυτής της οδού δεν έχει παρατηρηθεί αλλά χρήσιμο είναι να, πλένουμε καλά τα χέρια αφού βγάλουμε όλη τη συσκευασία, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοκιβωτίων. Τέλος, πλένουμε τα χέρια, τον πάγκο και άλλες επιφάνειες που έχουμε αγγίξει αφού πρώτα αποθηκεύσουμε τα καθαρισμένα τρόφιμα.

Τα κατεψυγμένα

Σε ό,τι αφορά μολυσμένα κατεψυγμένα τρόφιμα, ούτε μέσω αυτών δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης μέχρι στιγμής. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να  συμμορφώνεστε απολύτως με τους γενικούς κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία των τροφίμων και να τα ψήνουμε ή να βράζουμε καλά ώστε να αποφεύγουμε μικροοργανισμούς.

Σχετικά Άρθρα