ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατάργηση γραμμής βοήθειας για διατροφικές διαταραχές

06 Ιουνίου 2023, 18:00

images

Αμερικανικός οργανισμός που υποστηρίζει άτομα με διατροφικές διαταραχές, ανέστειλε τη χρήση ενός chatbot μετά από αναφορές ότι αυτό μετέδωσε επιβλαβείς συμβουλές. Ειδικότερα, η National Eating Disorder Association (Neda) έκλεισε πρόσφατα τη ζωντανή γραμμή βοήθειας και κατεύθυνε τους ανθρώπους που αναζητούσαν βοήθεια σε άλλους πόρους, συμπεριλαμβανομένου του chatbot. Το bot τεχνητής νοημοσύνης, με το όνομα "Tessa", έχει καταργηθεί, ανακοίνωσε η Ένωση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσαν στιγμιότυπα οθόνης με την εμπειρία τους με το chatbot στο διαδίκτυο. Είπαν ότι το bot συνέχισε να συνιστά συμπεριφορές, όπως ο περιορισμός των θερμίδων και η δίαιτα, ακόμη και αφού ενημερώθηκε ότι ο χρήστης πάσχει από μία διατροφική διαταραχή.

Για τους ασθενείς που ήδη παλεύουν με το στίγμα σε ό,τι αφορά το βάρος τους, η περαιτέρω ενθάρρυνση να χάσουν κιλά, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές όπως η υπερφαγία, ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής ή η βουλιμία, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.

«Όλα όσα πρότεινε η Tessa ήταν πράγματα που οδήγησαν στην ανάπτυξη της διατροφικής μου διαταραχής», έγραψε η Sharon Maxwell, ακτιβίστρια, σε μια ανάρτησή της με μεγάλη απήχηση στο Instagram, περιγράφοντας λεπτομερώς την εμπειρία της με την Tessa, η οποία της πρότεινε να την παρακολουθεί και να καταγράφει το βάρος της ημερησίως και να διατηρήσει ένα έλλειμμα θερμίδων.

«Αν είχα πρόσβαση σε αυτό το chatbot όταν βρισκόμουν στη δίνη της διατροφικής μου διαταραχής, δεν θα είχα λάβει βοήθεια».

Σε μία δήλωση που κοινοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ , η διευθύνουσα σύμβουλος της Neda, Liz Thompson, είπε ότι η συμβουλή που μοιράστηκε το chatbot "είναι αντίθετη με τις πολιτικές και τις βασικές πεποιθήσεις μας ως οργανισμός διατροφικών διαταραχών".

Η Ένωση έκλεισε τη γραμμή βοήθειας με ανθρώπινο προσωπικό την 1η Ιουνίου 2023 και απέλυσε το προσωπικό και τους εθελοντές που είχαν διατηρήσει τη γραμμή βοήθειας πληροφοριών και επιλογών θεραπείας, η οποία ξεκίνησε το 1999.



Σχετικά Άρθρα