ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατανάλωση καφέ σε άτομα με έκζεμα: Μπορεί επιδεινωθεί η κατάσταση;

29 Ιανουαρίου 2024, 10:00

images

Ο περισσότερος κόσμος πίνει τουλάχιστον έναν καφέ το πρωί ενώ κάποιοι καταναλώνουν όλη μέρα το αγαπημένο τους ρόφημα. Μελέτες τελευταίων ετών ωστόσο, έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με την έξαρση των εκζεμάτων στα άτομα που αντιμετωπίζουν τάση να παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα υγείας. Για το λόγο αυτό, συντάκτες του Medical News Today συνέκριναν έρευνες για την επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό, τις αλλεργίες, το έκζεμα κι άλλα σχετικά θέματα, ώστε να καταλήξουν σε συμπεράσματα...

Πρώτα από όλα, η καφεΐνη ερεθίζει το νευρικό σύστημα προκαλώντας το να παράγει περισσότερη κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες που δημιουργεί και φλεγμονές... Δεδομένου ότι το έκζεμα είναι ένα είδος φλεγμονής του δέρματος, υπάρχει αυτή η πρώτη σύνδεση! Αν σε αυτή συνυπολογίσουμε ότι ο καφές είναι όξινη τροφή κι ως τέτοια μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει δερματολογικά προβλήματα και ερεθισμούς, καταλαβαίνουμε ότι οι υποψίες είναι βάσιμες.

Σαν να μην έφταναν μάλιστα όλα τα παραπάνω, είναι γνωστή η οδηγία να πίνουμε τον καφέ μας πάντα με ένα ποτήρι νερό. Αυτό συνίσταται επειδή ο καφές προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό, η οποία επιδεινώνεται με το γεγονός ότι είναι διουρητικός.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω υπάρχει και η άλλη άποψη που υπαινίσσεται ότι η κατανάλωση καφέ κάνει καλό στα άτομα με έκζεμα. Σε σχετική έρευνα του 2017 μάλιστα αναφέρεται ότι η καφεΐνη κάνει καλό σε όσους υποφέρουν από ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση, άλλες σπάνιες νόσους που συνδέονται και με την υγεία του δέρματος.

Παρόλα αυτά, συγκριτική μελέτη του 2022 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία ολόκληρη λίστα από τρόφιμα που κάνουν κακό στο δέρμα με τάση για ατοπική δερματίτιδα και άλλες φλεγμονές. Κι η λίστα αυτή δεν είναι άλλη από αυτή που δίνεται στους ενδιαφερόμενους για τις τροφικές αλλεργίες. Άλλωστε το 30% των ατόμων με εκζέματα, υποφέρει και από κάποιο είδος αλλεργίας. Και στις περιπτώσεις αυτές, ο καφές είναι χρήσιμο να αποφεύγεται.

Αν όμως πρέπει κάποιος να αποφύγει τον καφέ, πρέπει επίσης να προσθέσει στη διατροφή του την κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφών όπως:

-Τα διάφορα είδη μούρων,

- τα λιπαρά ψάρια,

- το σπανάκι και το μπρόκολο,

- ξηρούς καρπούς και σπόρους.

- ελαιόλαδο και ελιές.

- φασόλια.

Εν κατακλείδι οι ειδικοί συστήνουν στα άτομα με έκζεμα και πολλές αλλεργίες, να τρώνε τα πάντα με προσοχή και όταν παρατηρήσουν ότι τους κάνουν κακό, να τα εξαιρούν από τη διατροφή τους. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και κάτι το οποίο δημιουργεί εξάρσεις εκζέματος σε κάποιον, σε έναν άλλο μπορεί να μην έχει καμία επίδραση.

Σχετικά Άρθρα