ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρπούζι και πεπόνι: Ποιο να προτιμάμε

09 Ιουλίου 2020, 09:00

images

Οι δυο "βασιλιάδες" των καλοκαιρινών φρούτων, το καρπούζι και το πεπόνι, έχουν λίγες θερμίδες και περιέχουν πολύ νερό. Δροσίζουν, γλυκαίνουν, ενυδατώνουν και αποτελούν ιδανικές επιλογές για ελαφρά γεύματα.

Το πεπόνι είναι πλούσιο σε κάλιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και έχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C και το β-καροτένιο. Έτσι, το πεπόνι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου. Τέλος, το πεπόνι περιέχει αδενοσίνη, μια ουσία με αντιπηκτικές ιδιότητες που δρα προστατευτικά στα εγκεφαλικά επεισόδια. 

Από την άλλη μεριά, το καρπούζι περιέχει εξίσου μεγάλες ποσότητες καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, και η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού. Είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που θεωρείται ότι μειώνει τον κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου και ειδικά καρκίνου του προστάτη. Χαρακτηριστικό του λευκού τμήματος ανάμεσα στην κόκκινη σάρκα και στη φλούδα του καρπουζιού είναι ότι περιέχει την ουσία κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, η οποία συγκαταλέγεται στα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα.

Διατροφικά το πεπόνι φαίνεται να υπερτερεί σε περιεκτικότητα καλίου και φυτικών ινών, καθώς επίσης βιταμίνη C και φυλικό οξύ.  

Και τα δύο φρούτα μπορούν να καταναλώνονται μόνα ή συνοδευόμενα από τυρί ώστε να αποτελούν ένα ελαφρύ, καλοκαιρινό γεύμα. Η υπερβολική κατανάλωση φρούτων γενικά πρέπει να αποφεύγεται μόνο από τα άτομα με διαβήτη ή τάση να αναπτύξουν διαβήτη.

Σχετικά Άρθρα