ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρδιαγγειακή υγεία και κόκκινο κρασί: Μια σχέση ...αγάπης

14 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Το κόκκινο κρασί αποτελεί κέρασμα κοινωνικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων εδώ και αιώνες. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι το κόκκινο κρασί ωφελεί την υγεία, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με μια ισορροπημένη διατροφή. Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη έχει δείξει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί μπορεί να εμπεριέχουν μία δόση αλήθειας. Το κόκκινο κρασί περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και πολλές πηγές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωσή του έχει οφέλη για την υγεία.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις σχετικά με αυτά τα οφέλη, μελέτη του 2018 σημειώνει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο συσχετίζεται θετικά με καρδιαγγειακή νόσο, αθηροσκλήρωση, υπέρταση, ορισμένους τύπους καρκίνου και διαβήτη τύπου 2.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια θετική σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και της καλής υγείας της καρδιάς. Ειδικότερα, έρευνα του 2019 ανέφερε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, η οποία είναι η κύρια αιτία ασθενειών και θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να έχει καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) δηλώνει ότι δεν είναι σαφές εάν υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος και ότι άλλοι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που πίνουν κόκκινο κρασί με μέτρο μπορεί επίσης να ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής ή μια μεσογειακή διατροφή .

Η AHA εξηγεί επίσης ότι η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ μπορεί να βλάψει άμεσα την καρδιά. Για να παραμείνουν ασφαλείς, οι καταναλωτές θα πρέπει να ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), που ορίζουν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ως:

- 1 ποτήρι κρασί την ημέρα για τις γυναίκες.

- 2 ποτήρια κρασί για τους άνδρες.

Τέλος, σημειώνεται ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ακίνδυνη για όλους και η κατανάλωση μεγαλύτερης από μέτρια ποσότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι άνθρωποι πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ ή τον περιορισμό αυτής.


Σχετικά Άρθρα