ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάποιες τροφές επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδα στα βρέφη

03 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), η ατοπική δερματίτιδα (ΑΔ) - μια κοινή μορφή εκζέματος - επηρεάζει περίπου το 25% των παιδιών. Η πάθηση ξεκινά συχνά σε νεαρή ηλικία και εμφανίζεται κατά τους πρώτους 12 μήνες για περίπου το 60% των ανθρώπων. Η ΑΔ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει κάποια αλλεργική πάθηση όπως το άσθμα, ο αλλεργικός πυρετός ή οι τροφικές αλλεργίες. Υπολογίζεται ότι το 15% των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα , έχουν επίσης τροφική αλλεργία.

Οι διατροφικές επιλογές δεν προκαλούν έκζεμα. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων του εκζέματος από ορισμένες τροφές λόγω τροφικών αλλεργιών που συνυπάρχουν, όπως:

1. Αυγά

Τα αυγά μπορεί συχνά να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, ιδιαίτερα σε παιδιά με έκζεμα.

Τα βρέφη με ΑΔ μπορεί να αντιδράσουν στα αυγά ήδη από τους 4 πρώτους μήνες της ζωής τους.

2. Γαλακτοκομικά

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιεί να μην δίνετε αγελαδινό γάλα σε βρέφη κάτω των 12 μηνών. Μετά τον 1ο χρόνο, οι διατροφικές οδηγίες συνιστούν 1⅔ έως 2 φλιτζάνια γαλακτοκομικών προϊόντων ή υποκατάστατων ημερησίως.

Ωστόσο, η αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος (CMA), είναι ο πιο κοινός τύπος αλλεργίας στα παιδιά, που συχνά συνυπάρχει με ΑΔ. Τα συμπτώματα της CMA σε παιδιά με ΑΔ συνήθως παρουσιάζονται στο δέρμα, προκαλώντας κνίδωση και εξάρσεις εκζέματος.

3. Προϊόντα σόγιας

Έως και το 50% των βρεφών που έχουν CMA μπορεί επίσης να έχουν αλλεργία σε πρωτεΐνη σόγιας.

Τα συμπτώματα αλλεργίας στη σόγια περιλαμβάνουν:

- κνίδωση

- πρήξιμο

- βήχα

-εμετό

- δυσκολία στην αναπνοή.

4. Ψάρια και οστρακοειδή

Τα ψάρια και τα οστρακοειδή μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του εκζέματος για ορισμένα άτομα με ΑΔ. Εάν οι γονείς σκέφτονται να δώσουν ψάρια σε μωρό με ΑΔ, θα πρέπει να το συζητήσουν με έναν παιδίατρο, ιδιαίτερα εάν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας στα ψάρια ή στα θαλασσινά στην οικογένεια.

Συνήθως, τα συμπτώματα αλλεργίας στα ψάρια στο γενικό πληθυσμό, είναι κυρίως γαστρεντερικά και περιλαμβάνουν έμετο και διάρροια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αναφυλαξία, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν επίσης κνίδωση και δερματικό κνησμό.

5. Φιστίκια

Η αλλεργία στα φιστίκια στα παιδιά ξεκινά συχνά τα πρώτα 2 χρόνια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ήδη από τους 4 μήνες. Υπολογίζεται ότι το 20% των παιδιών ξεπερνούν τις αλλεργίες στα φιστίκια. Τα βρέφη με έκζεμα είναι πιο πιθανό να είναι ευαίσθητα στα φιστίκια.

Οι κοινές αντιδράσεις αλλεργίας στα φιστίκια περιλαμβάνουν κνίδωση, με πιο σοβαρά συμπτώματα όπως:

- πρήξιμο του προσώπου

- δυσκολία στην αναπνοή

- αναφυλαξία.

Η σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη ανάπτυξη στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ατόμου. Οι γονείς και οι κηδεμόνες που επιθυμούν να εξαλείψουν πιθανούς παράγοντες που προκαλούν έκζεμα από τη διατροφή του παιδιού τους, θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν με τον παιδίατρό τους.

Σχετικά Άρθρα