ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι καλή για την καρδιά;

25 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

H Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία (WHF) δημοσίευσε μια έκθεση, στην οποία αναφέρει ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν κάνει καλό στην καρδιά.

«Στην Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία αποφασίσαμε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να μιλήσουμε για το αλκοόλ και τις βλάβες που προκαλεί στην υγεία, καθώς και τις κοινωνικές και οικονομικές βλάβες, διότι υπάρχει μια εντύπωση στον πληθυσμό, ακόμη και στους υγειονομικούς, ότι σε μικρές ποσότητες είναι καλό για την καρδιά», δήλωσε η Beatriz Champagne, πρόεδρος της επιτροπής που συνέταξε την έκθεση.

«Δεν είναι (σ.σ. καλό για την καρδιά), και τα στοιχεία δείχνουν όλο και περισσότερο ότι δεν υπάρχει επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ που να είναι ασφαλές για την υγεία», δήλωσε η Champagne, η οποία είναι επίσης διευθύντρια του Coalition for Americas' Health, ενός οργανισμού αφιερωμένου στη βελτίωση της υγείας στην Αμερική.

Πολλοί έσπευσαν να αμφισβητήσουν τη στάση της ομοσπονδίας, λέγοντας ότι αγνοούσε μελέτες που δείχνουν ένα μικρό όφελος σε ορισμένες καρδιακές παθήσεις όταν καταναλώνεται μέτρια ποσότητα αλκοόλ και μάλιστα κρασιού.

"Μια τέτοια μελέτη σχετικά με τους κινδύνους του αλκοόλ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet το 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στη σύντομη έκθεση αλλά παραποιεί σοβαρά και αναφέρει επιλεκτικά τα ευρήματά τους", δήλωσε ο David Spiegelhalter, καθηγητής για τη Δημόσια Κατανόηση του Κινδύνου στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Δεδομένου ότι η έκθεση της WHF αναφέρεται σε αυτό το έγγραφο, είναι πραγματικά περίεργο το συμπέρασμά τους να είναι ότι «καμία ποσότητα αλκοόλ δεν κάνει καλό στην καρδιά», δήλωσε η Εμμανουέλα Γκακίδου, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, αναλύοντας τους κινδύνους από το αλκοόλ με βάση τη Μελέτη Global Burden of Disease Study, η οποία συγκεντρώνει παγκόσμια δεδομένα για πρόωρο θάνατο και αναπηρία από περισσότερες από 300 ασθένειες.

«Υπάρχουν ορισμένες επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν τον τίτλο τους, αλλά με βάση την εργασία μου για τη Μελέτη Παγκόσμιας Επιβάρυνσης Ασθενειών, η οποία συγκεντρώνει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι σήμερα, ο ισχυρισμός της WHF δεν υποστηρίζεται από τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία», ανέφερε η Γκακίδου.

Σε απάντηση σε αυτές τις επικρίσεις, η Champagne έστειλε στο CNN την ακόλουθη απάντηση:

«… Συνοπτικά, η θέση μας είναι ότι οι μελέτες που δείχνουν μια σημαντική καρδιοπροστατευτική επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ ήταν σε γενικές γραμμές παρατηρητικές, ασυνεπείς, χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία αλκοόλ ή/και δεν υπόκεινται σε τυχαιοποιημένο έλεγχο. Επιπλέον, οποιαδήποτε πιθανή καρδιοπροστατευτική επίδραση αναιρείται από τους καλά τεκμηριωμένους κινδύνους και τις βλάβες, καθιστώντας την κρίση μας ότι καμία ποσότητα κατανάλωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί καλή για την υγεία της καρδιάς».

Η American Heart Association, η οποία είναι μέλος της ομοσπονδίας, λέει ότι «το μέτρο είναι το κλειδί» όταν πρόκειται για το αλκοόλ, το οποίο ορίζεται ως όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.


Σχετικά Άρθρα