ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλύτερη υγεία στα παιδιά με προσεγμένη διατροφή και προβιοτικά

10 September 2020, 09:00

images

Το αδυνάτισμα στα παιδιά και τους εφήβους που παρουσιάζουν παχυσαρκία μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα με τον συνδυασμό δύο απλών πραγμάτων όπως έδειξε έρευνα, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάζονται στο συνέδριο e-ECE 2020.

Ο περιορισμός των θερμίδων που συνοδεύεται από λήψη προβιοτικών Bifidobacterium breve BR03 και Bifidobacterium breve B632, αποδείχτηκε η καλύτερη λύση για τη μείωση του βάρους και τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, συγκριτικά με μια απλή δίαιτα.

Τα Bifidobacteria αποτελούν  ομάδα βακτηρίων που υπάρχουν στο έντερο και συντελούν στην πρόληψη μόλυνσης από άλλα βακτήρια, όπως το Ecoli, και στην πέψη υδατανθράκων και διαιτητικών ινών με την απελευθέρωση λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα αυτά σχετίζονται με την υγεία του εντέρου και τον έλεγχο της πείνας. Και είναι γνωστό ότι η μειωμένη συγκέντρωσή τους επηρεάζει την πέψη και την κατανάλωση ενέργειας με αποτέλεσμα περισσότερη όρεξη.

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου Piemonte Orientale της Ιταλίας με επικεφαλής τη Δρ Flavia Prodam, 100 παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι ηλικίας 6 έως 18 ετών ακολούθησαν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων επί οκτώ εβδομάδες, με συμπληρώματα Bifidobacterium breve BR03 και Bifidobacterium breve B632 για τη μία ομάδα και ένα εικονικό φάρμακο για την άλλη. Παράλληλα, με κλινικές και βιοχημικές εξετάσεις αλλά και καλλιέργεια κοπράνων, υπολογίστηκε η επίδραση των συμπληρωμάτων προβιοτικών στην αύξηση του βάρους, στο εντερικό μικροβίωμα και στο μεταβολισμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα των προβιοτικών πέτυχαν μείωση της περιφέρειας της μέσης, του ΔΜΣ, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της παρουσίας Ecoli στο έντερο.

Η Δρ Prodam σημειώνει ότι το επόμενο βήμα της έρευνας θα είναι ο εντοπισμός ασθενών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη θεραπεία με προβιοτικά, με σκοπό την ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών για την απώλεια βάρους.

Σχετικά Άρθρα