ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλύτερα να τρώμε φρούτα παρά να πίνουμε χυμούς

15 Μαΐου 2020, 10:00

images

Τα φρούτα περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αρκετό νερό με αποτέλεσμα να αποτελούν άριστη τροφή. Το ίδιο θρεπτικοί είναι και οι χυμοί τους αλλά, αν δεν προσέξουμε, ίσως μας δώσουν και πολλές περιττές θερμίδες...

Ο μηχανισμός να συμβεί αυτό είναι απλός! Όταν θέλουμε μια μπανάνα ή ένα πορτοκάλι ή ένα μήλο, τα καθαρίζουμε και τα τρώμε. Για να φτιάξουμε όμως ένα μεγάλο ποτήρι φρέσκο χυμό πρέπει να στύψουμε τρία πορτοκάλια ή να βάλουμε στο αποχυμωτή 3-4 φρούτα. Το συμβαίνει τότε; Παίρνουμε παραπάνω θερμίδες και δεν προσλαμβάνουμε τις θρεπτικές φυτικές ίνες των φρούτων.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, επιβραδύνουν την πέψη και άρα μας κρατούν χορτάτους περισσότερη ώρα και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την "κακή" χοληστερίνη LDL.

Οι χυμοί είναι μία άριστη επιλογή δροσιστικού αρκεί να είναι φρέσκοι. Διότι οι μεν τυποποιημένοι περιέχουν αρκετή ζάχαρη, οι δε στημένοι επί ώρα, οξειδώνονται και χάνουν μέρος των θρεπτικών συστατικών τους. Αν λοιπόν προτιμάμε την κατανάλωση χυμού αντί των φρούτων από τα οποία προέρχεται, ας βεβαιωθούμε ότι έχει ετοιμαστεί το τελευταίο 10λεπτο και ότι δεν περιέχει ζάχαρη. 

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα