ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπέρταση μπορεί να ελεγχθεί με τρόφιμα που περιέχουν φλαβονοειδή

01 September 2021, 09:00

images

Τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως είναι τα μήλα, τα αχλάδια και το κρασί, έχει αποδειχτεί από πολλές μελέτες ότι έχουν θετική επίδραση στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε μάλιστα στο Hypertension, υποστηρίζει ότι ο συσχετισμός εξηγείται από τα χαρακτηριστικά του εντερικού μικροβιώματος.

«Το εντερικό μας μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των φλαβονοειδών για την ενίσχυση των καρδιοπροστατευτικών τους επιδράσεων και η μελέτη αυτή παρέχει στοιχεία που υποδεικνύουν ότι αυτές οι επιδράσεις μείωσης της αρτηριακής πίεσης επιτυγχάνονται με απλές αλλαγές στην καθημερινή διατροφή», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής, Aedín Cassidy, Ph.D., καθηγητής Διατροφολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ασφάλειας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Queen.

Στη μελέτη συμμετείχαν 904 ενήλικες 25-82 ετών από την τράπεζα δεδομένων PopGen της Γερμανίας, το 57% των οποίων ήταν άνδρες. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόσληψη τροφίμων των συμμετεχόντων, το εντερικό μικροβίωμα και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης μαζί με άλλους κλινικούς και μοριακούς φαινότυπους σε τακτικές εξετάσεις παρακολούθησης. Συγκέντρωσαν, ακόμη, πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους, το φύλο, την ηλικία, το κάπνισμα, τη χρήση φαρμάκων και τη φυσική δραστηριότητα, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, τον αριθμό θερμίδων και φυτικών ινών που καταναλώνονταν καθημερινά, καθώς και το ύψος και το βάρος τους για τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Η ανάλυση της τακτικής πρόσληψης φλαβονοειδών μαζί με το εντερικό μικροβίωμα και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως τα μούρα, το κόκκινο κρασί, τα μήλα και τα αχλάδια, είχαν χαμηλότερα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης, καθώς και μεγαλύτερη ποικιλία στο εντερικό τους μικροβίωμα από όσους κατανάλωναν τα λιγότερα φλαβονοειδή.


Σχετικά Άρθρα