ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υγιεινή διατροφή της εγκύου μειώνει την πιθανότητα για λιποβαρή έμβρυα

07 Φεβρουαρίου 2022, 10:00

images

Η υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γέννησης βρέφους με χαμηλό βάρος. Συγκεκριμένα, έρευνα που παρουσιάστηκε στο Society for Maternal-Fetal Medicine έδειξε ότι οι γυναίκες  που είχαν μια δίαιτα που κατατάσσεται υψηλά στο Δείκτη Υγιεινής Διατροφής (HEI) κατά την εγκυμοσύνη, είχαν 67% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν περιορισμό της ανάπτυξης του εμβρύου και 54% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ειδικότερα, οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή 762 γυναικών, είτε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είτε εντός τριών μηνών από τον τοκετό. Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο διατροφής.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις δίαιτες χρησιμοποιώντας το Δείκτη Υγιεινής Διατροφής από το υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. Ο δείκτης δείχνει σε μία κλίμακα από το 1 ως το 100, το κατά πόσο μία διατροφή είναι υγιεινή. Τα άτομα που είχαν βαθμολογία 70 ή παραπάνω είχαν χαμηλότερα ποσοστά περιορισμού της εμβρυϊκής ανάπτυξης (FGR). Αυτό συμβαίνει όταν ένα μωρό ζυγίζει λιγότερο από 9 στα 10 μωρά και έχει περισσότερες πιθανότητες για επιπλοκές, όπως η θνησιγένεια.

Η Dana Hunnes. επικεφαλής διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και συγγραφέας του βιβλίου «Recipe for Survival», σχολίασε ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν προκαλούν έκπληξη.

«Η ενδομήτρια ανάπτυξη είναι από τις πιο σημαντικές εξελίξεις που συμβαίνουν στη ζωή ενός ατόμου και σίγουρα μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του», είπε η Hunnes στο Healthline.

«Θεωρείται ότι η επιγενετική μπορεί να παίζει ρόλο- δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο το περιβάλλον αλληλεπιδρά με τη γενετική μας στην ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της έκφρασης γονιδίων-. Είναι, επίσης, καλύτερα κατανοητό τώρα το πώς η υγεία της μητέρας (και η διατροφή της) επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία του παιδιού και αργότερα του ενήλικα», κατέληξε.



Σχετικά Άρθρα