ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υγιεινή διατροφή στον άνδρα είναι σημαντική για έναν ακόμα λόγο

13 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Ερευνητές από την Cleveland Clinic είναι πλέον βέβαιοι ότι το μικροβίωμα του εντέρου στους άνδρες, συμμετέχει στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη σε τέτοιο βαθμό ώστε συνιστούν αλλαγή στη διατροφή όσων θέλουν να αποφύγουν την ασθένεια. 

Τα αποτελέσματα της εργασίας του δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention και θεωρούνται πολύ σημαντικά καθώς περιλαμβάνουν δεδομένα από 700 ασθενείς με επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

"Ανακαλύψαμε ότι άνδρες με συγκεκριμένες διαιτητικές συνήθειες έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη", ανέφερε ο Δρ Sharifi, διευθυντής στο κέντρο Genitourinary Malignancies Research της Cleveland Clinic. Και συνεχίζει: "Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας βιοδείκτες με μόρια από τροφές που θα δίνουν μια εικόνα για την υγεία του ασθενούς και που με την τροποποίησή τους μέσω της κατάλληλης διατροφής, θα αλλάζουμε τα δεδομένα".

Στη μελέτη ανακάλυψαν ότι όσοι άνδρες είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση του phenylacetylglutamine (PAGln) στο έντερο, αντιμετώπισαν διπλή ή τριπλή πιθανότητα εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη. Αυτή η ουσία δημιουργείται από την πέψη της phenylalanine, που είναι ένα αμινοξύ το οποίο συναντάμε σε πολλά πρωτεϊνούχα τρόφιμα, ζωικά και φυτικά (κρέας, φασόλια, σόγια κλπ). 

Επίσης, παρόμοια δράση φαίνεται να έχουν κι άλλες ουσίες που δημιουργούνται στο έντερο από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. αυγών και γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά. Αντιθέτως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά δεν φάνηκε να δημιουργούν αντίστοιχο πρόβλημα.


Σχετικά Άρθρα