ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ταπεινή ελιά είναι το "χρυσάφι" της διατροφής στη νηστεία

16 Απριλίου 2020, 10:00

images

Πέντε μικρές ελιές ή 3 μεγάλες δίνουν 45 θερμίδες και ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Πράσινες ή μαύρες, αλατισμένες ή σε ελαιόλαδο και ξύδι, μεγάλες ή μικρές, οι ελιές έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που τις κάνουν αναντικατάστατες -αν εξαιρέσουμε τον πολύτιμο και εξίσου θρεπτικό "χυμό" τους- που δεν είναι άλλος από το ελαιόλαδο.

Συγκεκριμένα περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνες Β1, Β6 και Β12, τοκοφερόλες και ιχνοστοιχεία όπως είναι ο σίδηρο και το μαγνήσιο αλλά και το κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο.

Οι ελιές χάριν της βιταμίνης Α βοηθούν στην αναπαραγωγή και συντελούν την καλή όραση, το υγιές δέρμα και έχουν αντικαρκινική δράση.

Εξάλλου, ανάλογα με την ποικιλία, τις συνθήκες καλλιέργειας, την επεξεργασία και τις συνθήκες αποθήκευσης, η ελιά μπορεί να παρουσιάσει διατροφικές διαφορές. Γενικά, τα λιπαρά οξέα στην επιτραπέζια ελιά απαντώνται σε ποσοστό περίπου από 13% έως 40%. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα στο έλαιο της ελιάς είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ενώ τα κορεσμένα λιπαρά είναι σαφώς λιγότερα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στις ελιές ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων ενώ βοηθούν στον έλεγχο της υπέρτασης αρκεί να μην περιέχουν αλάτι. 

Που υπερτερεί το ελαιόλαδο σε σχέση με την ελιά

Οι ελιές υστερούν σε σχέση με το extra παρθένο ελαιόλαδο μόνο σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Ε, από την οποία περιέχουν αμελητέα ποσότητα. Ωστόσο, εξασφαλίζουν με την κατανάλωση τους επαρκή αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό, καθώς έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή και κυρίως σε β-καροτένιο (προβιταμίνη Α). Άρα μπορεί να αποτελέσουν μέρος μιας αντιγηραντικής διατροφής που όχι μόνο παρατείνει τη νεότητα της επιδερμίδας, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν αντίδοτο για τα εκφυλιστικά νοσήματα.


Σχετικά Άρθρα