ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ταπεινή ελιά είναι «βασίλισσα» της διατροφής

07 Αυγούστου 2023, 16:00

images

Οι ελιές όλων των ειδών θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς, είναι πλούσιες σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα, περιέχουν αντιοξειδωτικά και μάς παρέχουν φυτικές ίνες. Αποτελούν δηλαδή ένα υπερ-τρόφιμο!

Γνωρίζουμε από πολλαπλές μελέτες ότι το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο έλαιο σε ωμή μορφή αλλά και ως μαγειρικό λάδι καθώς μεταξύ άλλων περιέχει ελαϊκό οξύ, που ενισχύει την καλή χοληστερόλη (HDL) βοηθώντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε, είναι ότι την ίδια δράση έχουν και οι ελιές που ταυτόχρονα μπορούν να μάς χορτάσουν αλλά να μάς δώσουν και φυτικές ίνες.

Οι ελιές είναι πλούσιες σε υγιεινά λίπη και μπορούν να προστεθούν ακόμα και σε διαιτολόγιο για την απώλεια βάρους προσέχοντας -όπως σε όλα- την ποσότητα. Ταυτόχρονα είναι καλή πηγή θρεπτικών συστατικών και ειδικότερα των πολύτιμων φυτικών ινών, με 10 μέτριες ελιές να περιέχουν 1,5 γραμμάριο φυτικών ινών και να συμβάλλουν στην αίσθηση του κορεσμού.

Σε ό,τι αφορά την αντιοξειδωτική τους δράση, οι ελιές περιέχουν όπως και το ελαιόλαδο, βιταμίνη Ε που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που ενισχύουν τον κίνδυνο ασθενειών, όπως πολλά είδη καρκίνου. 

Εκτός από συμπλήρωμα ή συστατικό σε γεύματα, μπορούν να αποτελέσουν ένα μικρό πρόχειρο γεύμα που θα μάς σταματήσει την πείνα προσφέροντας ταυτόχρονα βοήθεια στη ρύθμιση του σακχάρου.


Σχετικά Άρθρα