ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σωστή διατροφή είναι το "φάρμακό" μας για μακροζωία

30 Αυγούστου 2020, 08:00

images

Δημοσίευση στο JAMA Internal Medicine αναφέρει ότι η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης από φυτικές, αντί ζωικές πηγές, μπορεί να μειώσει συνολικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Συγκεκριμένα, για κάθε 3% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας ενός ατόμου από φυτικές αντί ζωικές πρωτεΐνες, ο συνολικός κίνδυνος μειώθηκε κατά 10%.

Τα αποτελέσματα της διατροφικής αλλαγής ήταν πιο εμφανή μετά την αντικατάσταση των αυγών με φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως προϊόντα ολικής άλεσης ή δημητριακά (24% χαμηλότερος κίνδυνος στους άνδρες και 21% στις γυναίκες) ή του κόκκινου κρέατος (13% χαμηλότερος κίνδυνος στους άνδρες, 15% στις γυναίκες).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Jiaqi Huang, συνεργάτη στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος μπορεί να ωφελήσει πολύ, αρκεί να έχει βρεθεί το σωστό υποκατάστατο. Για παράδειγμα, αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης με τρόφιμα όπως σακχαρούχα ποτά, δεν είναι βέβαιο πως θα είχε αντίστοιχα αποτελέσματα.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα διατροφικά στοιχεία περισσότερων από 237.000 ανδρών και 179.000 γυναικών από το 1995 και 2011, ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης μελέτης σχετικά με τα πρότυπα διατροφής και την υγεία. Οι πρωτεΐνες αποτελούσαν περίπου το 15% της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων, με το 40% να προέρχεται από φυτικά τρόφιμα και το 60% από ζωικά.

Τα 16 έτη παρακολούθησης έδειξαν ότι κάθε 10 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης αντί ζωικής, μείωνε κατά 12% τον κίνδυνο θανάτου για τους άνδρες και 14% για τις γυναίκες.


Σχετικά Άρθρα