ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σούπα που μας "κάνει καλά" και πώς τα ...καταφέρνει

15 Οκτωβρίου 2020, 16:00

images

Ανάλυση για την διατροφική αξία της κοτόσουπας και την θετική της επίδραση στις ιώσεις, έκανε μιλώντας στο BBC η κλινική διατροφολόγος Jo Lewin.

Η κοτόσουπα είναι σε πολλές κοινωνίες το πρώτο φαγητό που σκέφτεται να μαγειρέψει μια μητέρα όταν παρουσιάσει συμπτώματα κρυολογήματος το παιδί της. Κι όπως πάντα, η μαμά ξέρει καλύτερα! 

Η γλυκοζαμίνη είναι ένα από τα κύρια στοιχεία του πεπτικού μας συστήματος και απελευθερώνεται από τα βρασμένα κόκαλα. Καθώς ο ζωμός κρυώνει, ένα στρώμα ζελατίνης παγώνει στην επιφάνεια. Αυτός ο συνδυασμός ζελατίνης και γλυκοζαμίνης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία και την επούλωση της επένδυσης του εντέρου. Ταυτόχρονα, η κοτόσουπα είναι  πλούσια σε καρνιτίνη, και είναι αυτή η ένωση αμινοξέων σύμφωνα με μελέτες που συμβάλει στο μετριασμό των συμπτωμάτων από το κρυολόγημα ή τη γρίπη. 

Όταν μαγειρεύουμε ζωμό από κόκαλα απελευθερώνονται η ζελατίνη, η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη που περιέχουν, απορροφώνται από το σώμα μας και συμβάλουν στην ανοικοδόμηση του δικού μας συνδετικού ιστού ενόσω μειώνουν τη φλεγμονή, βοηθώντας μας έτσι να αναρρώσουμε πιο γρήγορα.

Όπως σημειώνει η ειδικός, αν κι όλα συνηγορούν στο ότι η κοτόσουπα είναι το καλύτερο "διατροφικό γιατρικό" για το κρυολόγημα, μην υποτιμάτε και τη δύναμη του φαινομένου placebo. Αν από τα παιδιά σας χρόνια έχετε συνδυάσει τη σούπα με την υπόσχεση της μαμάς ότι θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα, αυτό μπορεί να σας ακολουθεί έως σήμερα και πράγματι να συμβεί!

Σχετικά Άρθρα