ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πολύτιμη βιταμίνη D και πως να την έχουμε σε επάρκεια

09 Μαΐου 2020, 09:05

images

Η βιταμίνης  D έχει πολλαπλά θετική δράση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς μειώνει τις φλεγμονές προστατεύοντας από λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλεργίες αλλά και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας. Εσχάτως, η δράση της έχει βγει στο προσκήνιο και λόγω του κορωνοϊού.

H βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή στερόλη που συναντάται στα φυτά υπό την μορφή D2 και στα ζώα υπό την μορφή D3 και όπως κάποιες ορμόνες, επηρεάζει την λειτουργία μεγάλου ποσοστού γονιδίων. Όπως έχει αποδειχτεί, δεν υπάρχει ιστός στο ανθρώπινο σώμα που να μην έχει υποδοχείς για την βιταμίνη D. 

Είναι βασικό λοιπόν να εκθέτουμε καθημερινά για 15-30 λεπτά μέρος του δέρματός μας (πχ γυμνά χέρια, πόδια και φυσικά το πρόσωπο) στον ήλιο ώστε να δώσουμε στον οργανισμό μας την δυνατότητα να "φτιάξει" την βιταμίνη D η οποία με την σειρά της θα κάνει καλό στα οστά μας και θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις φλεγμονές σε όλο τον οργανισμό μας. Πρέπει δηλαδή να βρούμε την χρυσή τομή μεταξύ της αναγκαίας έκθεσης στον ήλιο και της ηλιοπροστασίας. Παν μέτρον άριστον!

Οι πηγές της

Η βιταμίνη D προσλαμβάνεται από την τροφή ω προβιταμίνη και αποθηκεύεται στο λίπος του σώματος. Για να μπορέσει να αποκτήσει δραστικότητα ωστόσο και να αρχίσει να δρα ως βιταμίνη, χρειάζεται την υπεριώδη ακτινοβολία Β του ήλιου. Πηγές της μέσω της διατροφής είναι:

-Τα λιπαρά ψάρια: Η σαρδέλα, η ρέγγα και ο σολομός είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και βιταμίνη D (συγκεκριμένα την D3).

- Τα στρείδια: Αποδίδουν στα 100 γραμμάρια σάρκας 8 μg βιταμίνης D.

-Τα μανιτάρια: Αποτελούν φυτική πηγή πρόσληψης βιταμίνης D και συγκεκριμένα βιταμίνης D2.

- Η φυτική μαργαρίνη: Οι περισσότερες συσκευασίες περιέχουν ω-3 και ω-6 λιπαρά και πολλές βιταμίνες, μία εκ των οποίων είναι και η βιταμίνη D. 

-Ο κρόκος αυγού: Ανάλογα με την ποιότητα του αυγού κι αν οι κότες εκτίθενται στον ήλιο ή όχι, υπάρχει ποσότητα βιταμίνης D στον κρόκο του αυγού. 

Σχετικά Άρθρα